Farah Abadi: ”Jag njuter av att prata inför andra”

Farah Abadi är programledare i radio och tv och har blivit folkkär. ”Jag själv tycker att jag är härlig, glad och rolig. Hoppas att andra tycker det också”.
Farah Abadi är programledare i radio och tv och har blivit folkkär. ”Jag själv tycker att jag är härlig, glad och rolig. Hoppas att andra tycker det också”. Foto: Lina Arvidsson

Att sticka ut och inte vara som ”alla andra” är inget som bekymrar Farah Abadi, aktuell som Melloprogramledare. ”Varför ska jag vara tråkig när jag kan vara rolig?”, säger hon.

Tina Harr
Publicerad

Ni har kanske hört Farah Abadis breda skånska i radion eller sett hennes stora leende på tv:n i program som ”1 mot Sverige”. Nu ska hon vara programledare för Melodifestivalen 2023. Men särskilt nervös inför det stora uppdraget är hon inte.

– Lite pirrigt är det eftersom det är tre miljoner som tittar. Men jag brukar sällan bli så nervös. Jag njuter av att prata inför andra och hade aldrig något problem att prata inför klassen när jag var liten, säger hon över telefon.

Farah Abadi ska leda Melodifestvialen tillsammans med Jesper Rönndahl. ”Jag gillar ju själv inte att dansa och sjunga, men jag gillar att prata”, säger hon. Foto: Nils Petter Nilsson / TT NYHETSBYRÅN

Men innan Mellon ska hon fira jul och nyår. Själv kallar Farah sig för ”jultokig” och hon berättar att pyntandet startade redan tidigt i november. I år blir det firande med kalkon på julafton och julmat på juldagen.

Nyårsafton firar hennes familj med kompisar och deras barn. Inför firandet har de köpt matchade sidenpyjamasar till alla, även barnen.

– Varför inte? Är inte det roligt? Jag tycker att man ska vara bekvämt uppklädd på nyår och då är en sidenpyjamas perfekt, säger hon.

Under sin uppväxt firade Farah inte jul. Första gången var faktiskt i 20-årsåldern. Hennes föräldrar kom till Sverige som palestinska flyktingar från Libanon innan Farah föddes. Men när hon var liten kände hon inte att det var någon skillnad på henne och andra barn.

Det var först i vuxen ålder som Farah till exempel började fundera över att alla inte har föräldrar som har varit med i krig.

– Men det är klart, min familj pratade annorlunda och vi åt annorlunda mat. Till exempel fick vi barn vara med och stycka och mala kött. Jag köpte färdig köttfärs för första gången när jag var vuxen. Vilken lyx!

Redan som barn var Farah social, frågvis, glad och nyfiken.

– Det var inte alltid superhärliga egenskaper som barn – vissa tyckte att jag var lite störig. Jag pratade mycket och blev ofta tillsagd. Nu när jag jobbar med radio har jag jättemycket nytta av att jag alltid har pratat för mycket.

Som tjej upplever Farah att man inte får höras och synas på samma sätt som killarna, och hon har ofta fått höra att hon tar för stor plats.

– Men då har jag känt ”skit du i det”. Jag förstår inte poängen med att göra sig liten. Varför ska jag vara tråkig när jag kan vara rolig?

Farah Abadis familj kommer från Libanon och när hon var liten firade de inte jul. ”Det var som vilken dag som helst. Men det var också bara ungefär en tredjedel av mina kompisar som firade jul, så det var ju inget konstigt.” Foto: Lina Arvidsson

Att försöka passa in tar mycket kraft och om man får sådana tankar är det viktigt att vara schysst mot sig själv och prata med sig själv som man skulle göra med en kompis, tycker Farah.

– Det är okej att säga emot och tänka på ett annat sätt än alla andra, säger hon.

Erbjudande - prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons