ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Vin att dricka till hummern

Ett dussin pinfärska ostron, nykokt hummer med krämig hollandaise eller några nävar färska räkor med nyslagen majonnäs? Vad dricker du till? Efter ett djupdyk så har vi finstämd porter, kryddat brännvin och roséchampagne på kroken.

Linda Pérez
Publicerad

Pol Roger Brut Rosé 2015
649 kr, nr 77071, Frankrike, Champagne, torrt, mousserande

Betyg: 6 av 6

En lovande årgång av en pärla till roséchampagne som görs på pinot noir och chardonnay. Här varvas delikat, nästan gräddig frukt med mineralitet och frisk syra. Lyxigt att servera till råstekt hummer med en frisk citronhollandaise och pommes.

Langlois Quadrille 2016
239 kr, nr 93056, Frankrike, Loire, torrt, mousserande

Betyg: 5 av 6

Langlois-Chateau, som ägs av champagnehuset Bollinger, gör crémant i en ren och nyanserad stil. Det här är egendomens årgångsbetecknade vin som lanseras i tillfälligt sortiment. Perfekt till färska räkor och havskräftor med sojamajonnäs och rostat bröd.

Christoph Hoch Kalkspitz
199 kr, nr 56521, Österrike, friskt

Betyg: 5 av 6

Christoph and Julie Hoch kan det här med bubblor, energi och mineralitet. Här bjuder de på en limefrisk Pét Nat med energisk mineralitet och sjungande syra. Vinet görs på ekologisk grüner veltliner, muskat ottonell, sauvignon blanc och zweigelt.

O/O Porter Porter
25:90 kr, nr 31198, Sverige, Göteborg, öl, porter

Betyg: 6 av 6

Ostron och öl är min bästa grej. Särskilt gott är det med ostron till porter, då de salta och något söta ostronen får sig en elegant kyss av rostad malt. Tillsammans blir det både uppfriskande och smakrikt. O/O:s porter är pigg och tjusigt balanserad.

Leitz Eins Zwei Zero Riesling Alcohol Free
69 kr, nr 11901, Tyskland, vitt, alkoholfritt

Betyg: 5 av 6

För att göra en god alkoholfri riesling krävs en stjärna och Johannes Leitz alkoholfria viner ger alltid en positiv överraskning. Vinet avalkoholiseras genom vakumdestillation, vilket bevarar frukt och aromer. Resultatet är friskt och smakfullt.

Scheuermann Riesling Trocken 2021
185 kr/1000 ml, nr 53649, Tyskland, Pfalz, vitt, elegant & nyanserat

Betyg: 5 av 6

Kanske är den sena höstens vita husvin en välgjord riesling från biodynamiska vingårdar i Bad Durkheim i Pfalz? Det här är insmickrande och nyanserat med god fräschör. Går att beställa i lådor om tre. Perfekt till både skaldjursfest som spontant njut.

L’Archetipo Verdeca Sette Lune 2020
199 kr, nr 94911, Italien, Apulien, orange, nyanserat & smakrikt

Betyg: 6 av 6

Verdeca är en spännande, hyfsat sällsynt druva som främst odlas i Apulien. Till detta vin får druvan jäsa med sitt skal i nästan sju månader vilket ger en vackert orange färg med fruktig koncentration och finessrik struktur. Prova till gratinerade skaldjur.

Les Lauzeraies Tavel
Frankrike, Rhônedalen, 139 kr, nr 2724, rose

Betyg: 5 av 6

Höstens rosévin är en smakrik klassiker från Provence. Vinet görs på merparten grenache och cinsault. Druvskalen jäser i två dygn med musten vilket ger struktur och karaktär. Det här är en fin följeslagare till en klassisk bouillabaisse.  

O.P. Anderson Aquavit
2
92 kr, nr 42, Sverige, sprit, akvavit

Betyg: 6 av 6

Sveriges äldsta kryddade brännvinssort är fortfarande något av det läckraste vi har i stark väg. Lite synd är det att den oftast småsups bort – prova i stället att smutta på OP ’n till en smakrik fisk- och skaldjursgryta tillagad med fänkål och kummin.

Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Mer från Startsidan