Oliver har målat graffiti på hela gården

Hos grannen har Oliver målat en serie om en liten fågel som ramlar ur sitt bo och gör sig illa, men hittar hem till Öjebyn med hjälp av en skylt som visar vägen.
Hos grannen har Oliver målat en serie om en liten fågel som ramlar ur sitt bo och gör sig illa, men hittar hem till Öjebyn med hjälp av en skylt som visar vägen. Foto: Anders Alm

Hemma hos Oliver är trädgårdens uthus täckta av stora färgglada målningar. Det är Olivers graffitikonst som han målar med sprejfärg.

Mia Sjöström
Publicerad

Oliver har gillat att måla i hela sitt liv. För några år sedan blev han intresserad av graffiti. Han började skissa på olika motiv i sin skissbok. På Youtube och i böcker om graffiti lärde han sig mer. Hans mamma hjälpte honom att köpa sprejfärg på nätet. Men var skulle han måla?

– Här finns inte så mycket lagliga väggar att måla på, som i Snösätra i Stockholm. Där har jag varit och målat två konstverk för två år sedan. Men mamma sa att det vore kul om jag målade en vägg ute, så jag började med att måla vår garageport förra sommaren, berättar Oliver.

Sedan dess har det blivit elva konstverk kring huset. På garageporten, på lekstugan och på ett plåtskjuls fyra väggar, på en annan plåtvägg och hos grannen.

– Min granne fick välja mellan tre olika skisser, säger Oliver.

Konstverken har han målat under de senaste två somrarna.

– Jag målar från slutet av maj till början av september. Sedan blir det för kallt här, säger Oliver som bor i Öjebyn utanför Piteå.

Skyddsmask för näsa och mun och plasthandskar är viktigt när man målar med sprejfärg. Foto: Anders Alm

Att måla med sprejfärg kräver en del förberedelser, berättar han. Man behöver ha skyddsmask över näsa och mun och plasthandskar på händerna.

– Det får inte blåsa eller vara för varmt eller för kallt när man ska spreja. Och man kan få ont i fingrarna. Då får man pausa.

Oliver har testat att köpa olika märken på sprejburkar.

– Alla märken är olika. En del rinner mycket, en del måste man skaka mycket innan man börjar måla, andra lite. Man får prova sig fram.

Favoritfärgerna bland sprej-burkarna är en blågrön färg och en lysande rosa.

Vad är roligast med att måla?

– Jag känner mig så kreativ när jag gör det. Man fastnar i det och blir aldrig trött, säger Oliver.

Hur får du dina idéer?

– Jag brukar ofta börja med att göra en ruta i mitt skissblock. Sedan tänker jag: ”Vad skulle man kunna göra i den här rutan? Kanske ett berg. Eller norrsken.” Ofta lyssnar jag på podcast eller musik och får idéer av det.

Oliver har utsmyckat lekstugans alla ytterväggar och även klätterställningen. Foto: Anders Alm

Oliver har fått en hel del uppmärksamhet för sin graffitikonst.

– En teatergrupp har kontaktat Oliver och frågat om han kan hjälpa dem att göra teaterdekor och någon har lämnat in ett medborgarförslag till Piteå kommun om att barn borde få måla gångtunnlar och andra ställen där det bara är grått och tråkigt, säger hans mamma Nina.

Nu när det har blivit för kallt att måla utomhus har han börjat skissa på tavlor att måla inomhus.

– Jag har redan gjort fem tavlor, och tre har jag gjort som graffiti, säger Oliver.

Erbjudande - prova SvD Juniorjunior.prenservice.se