Kan vi åka utför i Alperna om tio år?

I år är bara en backe öppen i La Clusaz – och på den ligger mest konstsnö.
I år är bara en backe öppen i La Clusaz – och på den ligger mest konstsnö. Foto: Teresa Küchler

PODD | Det slås värmerekord runt om i Europa och för många skidanläggningar är det en mardröm. Konstsnö kan vara ett sätt att hålla liv i backarna när vintrarna blir mildare, men det skapar också protester.

SvD
Publicerad
Annons

I den franska skidorten La Clusaz pågår en strid som blivit symbolisk för den existentiella striden om utförsåkning. Slaget står mellan de som vill rädda levebrödet för hundratusentals människor på skidorterna i åtminstone några decennier till, och de som menar att det inte inte är miljömässigt försvarbart. Skidortens borgmästare ville bygga en damm för att få vatten till konstsnö. Aktivister från Extinction Rebellion kedjade sig fast i träden i protest.

På en kvart får du veta om vi kommer att kunna åka utför även om tio år, eller om det är dags att sälja skidorna och istället skaffa en downhillcykel. Med Teresa Küchler, Europa-korrespondent på SvD.

Efter reklamen visas:
Kommer vi kunna åka utför i Alperna om tio år?

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons