ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Sätt tydliga mål om självförsörjning”

Fallande tillitsnivåer, känslan av ett ”vi och dem”, håller på att slita isär samhället, skriver artikelförfattarna.
Fallande tillitsnivåer, känslan av ett ”vi och dem”, håller på att slita isär samhället, skriver artikelförfattarna. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Vi vill uppmana politiker att införa en målsättning om självförsörjning som vägledande princip för den ekonomiska politiken. Annars riskerar Sverige att slitas isär på grund av utanförskapet, skriver Johan E Eklund och Johan P Larsson.

Publicerad

Det svenska samhället slits isär och extrema och eskalerande utanförskaps­yttringar i form av gängskjutningar och grov kriminalitet utgör endast toppen på ett isberg. Bakom dessa extrema yttringar finns ett betydligt bredare och mer omfattande utanförskap. För snart fyra år sedan publicerades rapporten ”När blir utrikes födda självförsörjande?” I den konstaterade vi att en majoritet av utrikes födda i arbetsför ålder under perioden 1990 till 2016 inte uppnått självförsörjning. Den genomsnittlige icke-västerländske invandraren till Sverige blir aldrig självförsörjande. Med uppdaterad statistik framträder en fortsatt dyster bild.

Laddar…