Hotfull våg av småfisk i Östersjön

Storspiggen (Gasterosteus aculeatus) gynnas av övergödning och stigande vattentemperatur. Här en hanne i lekdräkt. Efter parningen ägnar hannarna det som ofta blir deras sista tid i livet åt att vakta fiskynglen.
Storspiggen (Gasterosteus aculeatus) gynnas av övergödning och stigande vattentemperatur. Här en hanne i lekdräkt. Efter parningen ägnar hannarna det som ofta blir deras sista tid i livet åt att vakta fiskynglen. Foto: Joakim Hansen/Azote

Bestånden av den knappt decimeterlånga storspiggen har ökat nästan 50 gånger på flera håll i Östersjön sedan 1990-talet.

Trots sitt lilla format har den blivit ett allvarligt hot mot både gädda och abborre – och mot ekologin längs kusterna.

Jörn Spolander/TT
Publicerad
Annons

– Genom att titta på vad som händer i Östersjön i dag kan man få en bild av vad som i värsta fall kan hända med världens övriga havsområden i framtiden, det är lite som en tidsmaskin, säger Johan Eklöf, marinbiolog och forskare vid institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms universitet.

Tillsammans med sina kolleger har han nyligen publicerat en omfattande studie i tidskriften Communications Biology om hur livsmiljön förändrats längs Östersjöns kuster. Och bilden är oroande. I vik efter vik håller balansen mellan rovfiskar och bytesdjur på att tippa över, vilket får omfattande konsekvenser för växtligheten och den övriga ekologin i Östersjöns känsliga miljö.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons