Magnus Halldin:Essäistisk fest med Garbo och Dostojevskij

Två av essäerna i ”Garbo går iland” kretsar kring den svenska filmstjärnans återkomst till Göteborg den 13 juni 1935.
Två av essäerna i ”Garbo går iland” kretsar kring den svenska filmstjärnans återkomst till Göteborg den 13 juni 1935. Foto: TT

Hur hänger poetikstriden inom 800-talets sanskritlitteratur ihop med kommissarie Maigrets storhet? Gunnar D Hanssons nyfikenhet, tillsammans med hans breda och fördomsfria beläsenhet, gör läsningen av hans nya essäsamling till ett bildande nöje.

Magnus Halldin
Publicerad
Annons

När författaren Thomas Thorild 1795 skrev en bok om mat och hälsa verkar han ha varit ganska arg. I en tid då kulinariska excesser förbehölls överheten kunde den hungrige lätt förväxla de besuttnas frosseri med god hälsa. Men det rådde delade meningar om vad som var hälsosamt. Thorild föraktade omåttlighet vid bordet och förespråkade i stället en radikal enkelhet i kosthållningen. De många spärrade och kursiverade orden i ”Handbok för omtänksama hushåld i Diäten” osar av ilska över det tillkrånglade. ”Den som g r u b b l a r på Lefva länge, tänker som ett Ostron, och har inte en skymt af Förståndets höghet.” Frågan om hur det goda livet kunde levas under enkla former ansatte Thorild som en envis fluga. En engelsk tiggare, skriver han, lär ha blivit 112 år på en diet bestående av endast öl. Kan det bli enklare?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons