Skarsgård: "Vad vill ni dö av först?"

Stellan Skarsgård spelar den sovjetiska höjdaren Boris Sjtjerbina i HBO-serien "Chernobyl", och gick under inspelningen klädd i en kostym sydd av gamla sovjetiska tyger. "Hemskt obekvämt", säger han. Pressbild.
Stellan Skarsgård spelar den sovjetiska höjdaren Boris Sjtjerbina i HBO-serien "Chernobyl", och gick under inspelningen klädd i en kostym sydd av gamla sovjetiska tyger. "Hemskt obekvämt", säger han. Pressbild. Foto: HBO Nordic

När Sverige röstade om kärnkraft 1980 sade Stellan Skarsgård nej. Nu spelar han en sovjetisk höjdare i HBO:s "Chernobyl", och har börjat tänka om i frågan.

– Människan är ett större problem än kärnkraften, säger han.

Sofia Sundström/TT
Publicerad
Annons

När reaktor fyra totalförstördes i kärnkraftverket Tjernobyl 1986 var det till en början nästan ingen som tog situationen på allvar. Invånarna i staden samlades utomhus och bevittnade det naturfenomensliknande skådespelet på himlen medan ansvariga försäkrade om att situationen var under kontroll.

Medan det sovjetiska toppskiktet mörkade katastrofen upptäckte anställda på det svenska kärnkraftverket Forsmark en förhöjd radioaktivitet. När nyheten om Tjernobyl nådde allmänheten befann sig en då 34-årig Stellan Skarsgård i Stockholm.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons