Teresa Küchler:EU-ledarna kliver in på tabubelagt område

Teresa Küchler
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel gläds åt det nya det nya avtalet, som leder EU in på en helt ny väg.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel gläds åt det nya det nya avtalet, som leder EU in på en helt ny väg. Foto: Stephanie Lecocq/AP

Gemensamma lån och gemensamma skulder. Det bråkiga EU-toppmötet handlade både om stora pengar och nationell stolthet. Men främst handlade det om att EU-samarbetet kliver in på politiska marker som tidigare varit tabu: de går i borgen för varandra.

Publicerad
Annons

BRYSSEL I fyra dagar och nätter bråkade EU:s 27 stats- och regeringschefer och tangerade därmed det gamla rekordet på längsta EU-toppmöte någonsin: det i Nice år 2000, som beredde vägen in i unionen för tio nya länder från främst det gamla östblocket.

Under förhandlingsdagarna har det rapporterats om hårda ord och upprörda känslor. Ungerns Viktor Orbán beklagade sig framför tv-kameror över sin nederländska kollega: ”Jag vet inte varför Mark Rutte hatar mig”, sade Orbán.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons