SÖS öppnar inte underjordiskt sjukhus

I berget under Södersjukhuset finns stora utrymmen som kan fungera som ett akut- och katastrofmedicinskt centrum, DEMC. Arkivbild.
I berget under Södersjukhuset finns stora utrymmen som kan fungera som ett akut- och katastrofmedicinskt centrum, DEMC. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Södersjukhuset i Stockholm tänker inte öppna upp det katastrofsjukhus som finns i stora bergrum under sjukhuset, för att möta den anstormning av coronapatienter som väntas de närmaste dagarna.

– Det är inte lokaler det är ont om just nu, säger Erica Löfstedt vid sjukhusets presstjänst.

Johan Nilsson/TT
Publicerad
Annons

Under Södersjukhuset i Stockholm finns flera stora bergrum som står beredda att ta emot svårt sjuka patienter – kompletta med akutmottagning, operations- och intensivvårdsavdelning. Utrymmena är en rest från det kalla kriget och iordningställdes därefter till ett akut- och katastrofmedicinskt centrum, Disaster Emergency Center (DEMC), som invigdes i början av 1990-talet.

Men att öppna detta centrum för att möta den anstormning av coronapatienter som väntas de närmaste dagarna finns det inga planer på. Inte just nu, i alla fall.

– Enbart vårdplatser räcker inte. Det måste finnas personal som kan bemanna dem också, säger Erica Löfstedt vid Södersjukhusets presstjänst.

I stället, berättar hon, har sjukhuset tidigarelagt invigningen av en helt ny infektionsavdelning.

– Egentligen skulle den inte öppna ännu, men det har vi nu gjort. I höstas öppnade vi dessutom en ny vårdbyggnad med enbart enkelrum. Så det är inte lokaler det är ont om just nu, säger Erica Löfstedt.

Precis som alla andra akutsjukhus i Stockholmsregionen har även Södersjukhuset fått i uppdrag att öka antalet intensivvårdsplatser med femtio procent.

Sedan en tid tillbaka befinner sig Södersjukhuset i ett så kallat förstärkningsläge. Det är snäppet skarpare än det stabsläge sjukhuset befann sig i förut. Nästa – och det sista – steget på skalan är katastrofläge och där är inte Södersjukhuset. Inte ännu, i alla fall.

– Senast vi var i katastrofläge var i samband med terrorattackerna på Drottninggatan, säger Erica Löfstedt.

För att komma tillrätta med den förväntade personalbristen kommer sjukhuset stärka intensivvårdskapaciteten genom att erfarna sjuksköterskor får utbildning för att kunna arbeta inom intensivvården.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons