Tegnell: Flockimmunitet inte huvudtaktiken

Tidigare och nuvarande statsepidemiologer 2009: Annika Linde, dåvarande; Anders Tegnell, nuvarande.
Tidigare och nuvarande statsepidemiologer 2009: Annika Linde, dåvarande; Anders Tegnell, nuvarande. Foto: Bertil Ericson/TT

Tre personer har nu dött i covid-19 i Sverige och över 1 000 personer har testats positivt för corona. Samtidigt har begreppet ”flockimmunitet” som metod för att minska virusets påverkan på samhället seglat upp i debatten. Men enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog, ligger något sådant långt fram i tiden.

Jonas Ekblom
Publicerad
Annons

En äldre patient som vårdades på Karolinska universitetssjukhuset i Solna dog på lördagen i covid-19, skriver region Stockholm i ett pressmeddelande. Patienten kom in till sjukhuset med ett "akut tillstånd som inte behövde intensivvård", skriver regionen. 

Under tiden patienten vårdades togs prover som visade att hen hade covid-19. Hen är den tredje personen som dör av viruset i Sverige. I båda de tidigare fallen handlar det om äldre personer med underliggande sjukdomar, en i Västra Götaland och en i Stockholm. Under söndagen fortsatte antalet smittade att stiga och bara i Skåne bekräftades 20 nya fall under söndagen. Sammanlagt hade 1010 fall av covid-19 konstaterats i Sverige på söndagen.

Den tidigare statsepidemiologen Annika Linde tror att Folkhälsomyndighetens strategi i bekämpandet av coronaviruset är att medvetet försöka uppnå så kallad flockimmunitet så  snart som möjligt.

Men när flockimmuniteten är uppnådd minskar infektionsrisken för de icke immuna kraftigt. Ingen vet i dag vilken andel av befolkningen som måste vara immun mot coronavirus för att flockimmunitet ska vara uppnådd, men den tidigare statsepidemiologen Annika Linde tror att Folkhälsomyndigheten medvetet försöker uppnå detta så snart som möjligt.

Annons
Annons

– Jag uppfattar att strategin från Folkhälsomyndigheten är att vi ska uppnå flockimmunitet, att så många som möjligt ska smittas och därmed bli immuna, utan att bli svårt sjuka. Det gäller dock att sträcka ut infektionsförloppet och kapa toppen på antalet som blir sjuka samtidigt, för att underlätta vårdens arbete, säger Annika Linde till TT.

Anders Tegnell, nuvarande statsepidemiolog, håller inte med.

– Huvudtaktiken handlar ju inte om det, utan huvudtaktiken är att vi har en långsam smittspridning och att sjukvården får en rimlig arbetsro, säger han till SvD och lägger till:

– De här två målen är inte motstridiga.

Ander Tegnell förklarar att det fortfarande är väldigt många frågetecken som måste rätas ut kring coronaviruset och flockimmunitet.

Framförallt vet ingen om exakt hur många som måste vara immuna för att uppnå den sortens breda immunitet.

– Som koncept är flockimmunitet jättebra.

Annika Linde var statsepidemiolog mellan åren 2005 och 2013. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt den tidigare statsepidemiologen Annika Linde så skulle det vara positivt om Sverige trots detta kunde uppnå en flockimmunitet till hösten, då det spekuleras att viruset kan komma tillbaka efter att ha försvagats under den kommande sommaren:

– Skulle 60 procent av svenskarna ha blivit smittade till hösten skulle vi få väldigt liten spridning jämfört med de länder som stängt ner hela sina samhällen, säger hon till TT.

Den nuvarande statsepidemiologen har dock inget till övers för att eventuellt experimentera med smittspridning i samhället i stort, för att exempelvis snabbare uppnå flockimmunitet:

– Att experimentera med smittspridning är en tveksam metod, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell ser inga stora risker med statens nuvarande metod att begränsa och sakta in smittspridningen så mycket som möjligt.

– Det finns ju ingen risk med själva taktiken men kan det vara svårt att uppnå, säger han, och pekar på att frågan är hur benägna personer är att hålla sig till metoder för att minska smittspridning.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons