Forskarlarm: Ät max två portioner rött kött i veckan

En ny studie visar att äter man mer än två portioner rött kött i veckan ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 3 till 7 procent.
En ny studie visar att äter man mer än två portioner rött kött i veckan ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 3 till 7 procent. Foto: Lars Pehrson

I en ny stor amerikansk studie bekräftas återigen att för mycket kött ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Den visar också att kött från fågel kan vara negativt för hälsan.

Fredrik Mellgren
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det är forskare vid bland annat Northwestern University i Chicago som rapporterar ytterligare belägg för köttets negativa påverkan på hälsan. De har analyserat data från nära 30 000 amerikaner som man följt i 30 år och funnit att även ganska små mängder kött är negativt för hälsan.

Slutsatsen är att två portioner i veckan med rött kött, processat kött eller fågel kan kopplas till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom med mellan 3 och 7 procent. Dessutom kan motsvarande mängd rött eller processat kött öka risken för förtida död med tre procent enligt forskarna som presenterar sina resultat i Jama Internal Medicine.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons