Expert om Gui Minhai: Pressa Kina

Eva Gedin, ordförande i Svenska Förläggarföreningen, talar om den fängslade förläggaren Gui Minhai under Augustgalan 2019 i Stockholms Konserthus.
Eva Gedin, ordförande i Svenska Förläggarföreningen, talar om den fängslade förläggaren Gui Minhai under Augustgalan 2019 i Stockholms Konserthus. Foto: Pontus Lundahl/TT

Att försöka att få Kina att släppa Gui Minhai genom så kallad tyst diplomati kommer inte att fungera, tror Thomas Kellogg, chef för centret för asiatisk rätt vid Georgetown University i Washington DC.

– Att offentligt pressa Kina är en bättre väg, säger han.

Gustav Sjöholm/TT
Publicerad
Annons

Thomas Kellogg har följt fallet med Gui Minhai en längre tid. Han säger att beslutet från den kinesiska domstolen om att Gui Minhai dömts till tio års fängelse på sätt och vis är överraskande.

– För det har funnits åtminstone en del ansträngningar från den kinesiska sidan, att man släppte honom till en sorts husarrest. Men samtidigt har man hållit honom frihetsberövad sedan oktober 2015 och aldrig gett några indikationer på att man skulle tillåta honom att återvända till Thailand (där ifrån han försvann) eller Sverige.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons