ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Peter Alestig:Klimatkollen: Ska man lyssna på Musse Pigg eller Donald Trump?

Peter Alestig

När ska en forskare sluta att enbart presentera data och börja ropa ”gör något”? Tusentals forskare från 153 länder har fått nog. Nu kräver de handling i klimatfrågan.

”Forskare har en moralisk skyldighet att tydligt varna mänskligheten för katastrofala hot, och ’säga som det är’”, skriver de i ett upprop i tidskriften Bioscience.

Och så här är det, enligt forskarna: trots 40 år av globala klimatförhandlingar, har världen fortsatt gasa på i full fart åt helt fel håll. Utsläppen skenar. Temperaturerna stiger snabbare än väntat. Köttkonsumtionen per capita ökar snabbt. Energikonsumtionen likaså, precis som planetens befolkning, flygandet och skogsskövlingen. Medan istäcket i Arktis, Antarktis, Grönland och världens glaciärer krymper.

Med forskarnas ord: ”klimatkrisen är här och den accelererar snabbare än de flesta forskare har väntat sig”.

Nu ska det sägas: bland de 11 000 personer som skrivit under uppropet, finns väldigt många som inte är klimatforskare. Efter kritik har också Alliance of World Scientists, som samordnat uppropet, börjat rensa bland namnen – hittills har 34 underskrifter plockats bort, enligt organisationen.

I veckans klimatkrönika diskuterar jag den intressanta tajmingen för upproret. Det kan dels ses som ett svar på de nu runt 700 så kallade experter som nyligen skrev under ett upprop om att vi inte har någon klimatkris, som jag skrev om härom veckan.

Men uppropet kommer också bara två dagar efter att Donald Trump påbörjade processen att dra USA ur klimatförhandlingarna – ett beslut som puttar världen i rakt motsatt riktning mot den som forskarna försöker få oss att ta.

Så vad betyder allt detta? Jag resonerar mer om det i klimatkrönikan, bland annat om Kinas och Frankrikes blixtsnabba reaktion på USA-beskedet och vad det betyder inför klimatförhandlingarna i Madrid i december. Men kort kan sägas detta: när tongångarna höjs i klimatfrågan blir det allt viktigare vilka världens beslutsfattare väljer att lyssna på. Om de följer efter Donald Trump är klimatarbetet illa ute. Om de lyssnar på de 11 000 forskarna ser det ljusare ut.

Även om en av dem som skrev under uppropet kallade sig ”Mickey Mouse”.

Peter Alestig
Publicerad
Annons