Livia, 11 år: ”Jag vill göra uppror”

Greta Thunbergs rörelse Fridays for future är känd över hela världen. Livia är en av medlemmarna som fortfarande skolstrejkar utanför riksdagen.

Filippa Rosenberg
Publicerad
Livia har demonstrerat för klimatet med Fridays for future och fixade en egen strejk på sitt lantställe. Foto: Ari Luostarinen

Fridays for future samlar miljöaktivister jorden runt. Livia har engagerat sig för klimatet sedan i april. Hon brukar skolstrejka med Fridays for future utanför riksdagen i Stockholm. På samma ställe som Greta brukade sitta träffas de för att känna gemenskap – och göra läxor ihop.

– Jag gick med i Fridays for future eftersom jag oroar mig för att vi inte har en framtid. Det är jobbigt att se hur det bara blir värre med planeten, samtidigt som vissa personer inte bryr sig alls, berättar Livia.

Livia skolstrejkar så ofta hon kan. Det är skolplikt i Sverige, men hon har inget dåligt samvete över att missa skolan:

– Många i skolan tycker bara det är bra att jag är här. De är nöjda så länge jag tar igen allt skolarbete som jag missar. Men en gång när det var en stor strejk kunde jag inte vara här eftersom jag hade prov.

”Vår jord, vårt ansvar” står det på Livias skylt. Foto: Ari Luostarinen

Varför ville du gå med i Fridays for future?

– Det är en politiskt obunden rörelse och jag ville inte gå med i något politiskt parti eftersom jag inte vet var jag står på den fronten. Jag hörde också talas om rörelsen Extinction rebellion som sysslar med civil olydnad för klimatets skull. Jag vill göra uppror, men jag tycker att jag är för ung för det. Fridays for future går med i demonstrationer i stället.

Den 20 september bjöd Fridays for future in till klimatstrejk på flera ställen i världen. I Stockholm gick Livia längst fram i demonstrationståget som rymde tusentals människor.

Livia (i mitten) strejkar utanför riksdagen tillsammans med Isabelle och Sofia som också är med i Fridays for future. Foto: Ari Luostarinen

I somras anordnade hon även en egen strejk. Hon var på familjens lantställe och bestämde sig för att paddla till en större ö med sin paddleboard. Där ställde hon sig med en skylt där det stod ”sommarlovsstrejk för klimatet” och väntade på färjan med besökare.

– Vi unga borde inte behöva kämpa på det här sättet. Det är politikernas uppgift att få oss att lyssna och inte tvärtom som det är nu.

Vad hoppas du på för förändring?

– Först och främst måste alla länder skriva under Parisavtalet. Jag tror att jag kommer strejka tills USA skriver under, men tyvärr tror jag aldrig att det kommer hända. Ibland känns det som att det inte spelar någon roll hur ofta vi sitter här.

Prenumera på SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons