RecensionNy poesi

Vårt behov av versNonsenspoetens enda lojalitet är tramset

Isabella Nilsson, född 1989, har sedan debuten med ungdomsromanen ”Verklighetsprojektet” ägnat sin litterära bana åt nonsenspoesi.
Isabella Nilsson, född 1989, har sedan debuten med ungdomsromanen ”Verklighetsprojektet” ägnat sin litterära bana åt nonsenspoesi. Foto: Ellerströms

Man kan ta livet av sig, men man kan också skriva en nonsensdikt. På den tanken bygger Isabella Nilssons nio miniessäer om nonsenspoesi, som alla utgår ifrån fnissiga och sorgsna dikter av nonsenspoeten Mervyn Peake.

Rebecka Bülow
Publicerad
Annons

Många tillstånd och erfarenheter går inte att beskriva med ett sammanhängande språkbruk. Världen vi upplever faller helt enkelt inte inom det begripliga språkets ramar. Försöker man klämma in erfarenheten där så låter det som en lögn. 

Det finns olika strategier för att förhålla sig till detta problem. Ett sätt är att tiga. Ett annat är att vägra acceptera det begripliga språkets ramar och söka sig till mer frivilliga begränsningar, till exempel ett versmått. Där kan andra meningar och språkvärldar uppstå, kanske obegripliga sådana, eller till och med tramsiga.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons