ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Resa

Europas vackraste vägar – här är listan

Sju vidunderligt vackra vägar i Europa som är värda en resa i sig.

Text: Oskar Hammarkrantz, Mari Janson - 1 oktober 2019

Route Napoleon

1815 lämnade Napoleon sin exil på ön Elba och begav sig upp genom Frankrike för att ta över tronen. Vägen, som sträcker sig 32 mil från Golfe-Juan upp till Grenoble, har sedan dess varit känd som Route Napoleon, och är utan tvekan en av Europas mest njutbara färdvägar. Det tog Napoleon och hans armé om tusen män en vecka att genomföra sträckan, men idag tar det ungefär åtta timmar. Under tiden färdas du bland lavendelfält, pinjeskogar och dramatiska berg genom doserade, svepande kurvor. Till skillnad från Stelviopasset, med sina blinda kurvor, tillåter Route Napoleon ett jämnt och raskt tempo. Insidertipset är att köra motsatt riktning från hur Napoleon färdades, för om du kommer norrifrån belönas du på sluttampen av bedårande vyer över Medelhavet.

Bo här: La Bastide Saint-Antione, underbart lyxig gård vid Grasse med egen Michelinprydd restaurang.

Kör: Lätta och kurvvänliga franska Alpine A110 är som gjord för Route Napoleon.

Stelviopasset, Italien

En evig favorit på sammanställningar av det här slaget, och i topp på måste-köra-önskelistorna för många motorister. Med sin höjd på 2 757 meter över havet är det den högst belägna asfalterade vägen i de östra Alperna. Med sina 48 180-graders hårnålskurvor spelar det nästan ingen roll hur många gånger du kör sträckan, den bjuder hela tiden på nya överraskningar och kräver fullt fokus och koncentration. Och välservade, fräscha bromsar, förstås. Vägen brukar öppna i slutet av maj och ha öppet till oktober. Att köra sent på hösten innebär att du åker bland snöklädda bergstoppar, men också att du kan överraskas av vinterväder. Räkna också med att det kan vara ganska mycket trafik, just för att sträckan brukar vara med på den här typen av listor, och därmed lockar många körglada förare.

Bo här: QC Terme Bagni utanför Bormio lockar med klassisk lyx och förstklassigt spa.

Kör: I Italien åker vi förstås italienskt, och väljer läckra lilla Alfa Romeo 4C.

E4 vid Vättern, Sverige

På pappret låter inte E4 mellan Jönköping och Gränna som något värt att ta en omväg för. Men när man kommer från Jönköpingshållet på väg norrut och ser den kurviga vägen öppna upp sig mot en klarblå Vättern är det lätt att glömma att det är norra Småland man kör igenom.

Den här sträckan, ofta kallad Vätterleden, kom till i början av 60-talet och byggdes med körfält i två plan, på grund av bergets sluttning. Och just här når också vägen 280 meter över havet, vilket är den högsta höjden för en motorväg i Sverige.

Om man på väg norrut svänger av vid värdshuset Gyllene Uttern har man en lika fin, men något långsammare, upplevelse framför sig. Här börjar nämligen Turistvägen Omberg-Tåkern. Hela vägen fram till Ödeshög åker du på lagom knixiga vägar genom lummig bokskog och nära branta stup rakt ned mot Vättern och Visingsö.

Bo här: Lilla Hotel Amalias Hus i Gränna är personligt, mysigt och väldigt, väldigt charmigt.

Kör: Vi låtsas att vi kör Highway 1 i Kalifornien, bakom ratten på nya Chevrolet Corvette Stingray.

Atlanterhavsveien, Norge

Atlanterhavsvägen är ett av Norges dyraste byggprojekt genom tiderna. När de 8,3 kilometrarna väg öppnades 1989 hade den kostat 122 miljoner norska kronor. Och under de sex år arbetet pågick drabbades vägen och arbetarna av 12 orkaner. Stora delar av vägsträckan utgörs av åtta broar som sammanbinder lika många småöar, som tidigare var isolerade från varandra. Och mäktigast av broarna är Storseisundetbrua, en imponerande skapelse som ger en illusion av att plötsligt upphöra i intet. För en bilist är det en lika inspirerande som skrämmande upplevelse att köra upp för den branta backen utan att ha någon som helst aning om vad som väntar där bakom. En fantastisk och ostörd utsikt över Atlanten, visar det sig.

Bo här: Det är drygt två timmar till fantastiska Juvet Landskapshotell, men värt varje extra kilometer.

Kör: I Norge är infrastrukturen för snabbladdare betydligt mer utbyggd än hos oss, så vi väljer elbilen Audi E-tron.

Picos de Europa N-621, Spanien

Nationalparken Picos de Europa tronar på toppen av Spanien, där Asturien, Kantabrien och Castillo y Léon möts. Med toppar på 2 500 meter är det oerhört vackert med blommande ängar, söta byar och vägar som snirklar sig genom parken, livsfarligt smala med tvära kurvor och skräckinjagande stup. Och parkera bilen ett par dagar – särskilt Ruta del Cares är en oförglömlig vandring längs den branta bergssidan i en djup dalgång. Utan staket givetvis.

N-621:an leder ut ur dalen och norrut mot kusten igen och längs vägen finns så många Sound of music-vackra rastplatser med betande kor att man riskerar att aldrig komma fram. Kombinera med coola städerna Bilbao och San Sebastián.

Bo här: Hotel Balneario La Hermida är ett lyxigt bergshotell för trötta vandrare och bilister.

Kör: Vi väljer sportiga spanska Cupra Ateca med panoramatak för att ta in vyerna.

Bealach na bá, Skottland

Den här är ingen väg för fegisar eller 18-åringar med nyrekvirerade körkort. Bealach na Bà är kurvig, smal som en cykelväg – utan mötesplatser – och snirklar sig som en orm över Applecrosshalvöns höjder. Vi befinner oss nära Skye på Skottlands västkust, på vägen som anses vara en av världens vackraste. Och farligaste, så glöm hastigheter över 50 kilometer i timmen.

Bo här: Applecross Inn varnar gäster för vägen till hotellet men bjuder på sjöutsikt, gulliga rum och skotsk frukost med rökt lax och kolja, blodpudding och korv.

Kör: Den perfekta kompanjonen på vägen, och även utanför, är helt nya Land Rover Defender, en modernisering av den klassiska modellen.

Romantische Strasse, Tyskland

Efter andra världskriget var det inte så muntert i Tyskland och som en pr-insats lanserades Romantiska vägen, 35 mil mellan Würzburg och Füssen. Och succén var given, än idag är det Tysklands mest populära road-trip. Räkna med minst tre dagar för här finns otaliga söta korsvirkesbyar att stanna i, massor av vingårdar och fantastiska slott. Rothenburg ob der Tauber är sträckans mest berömda stad och så gullig att det nästan blir för mycket. Vid resans slut har du nått Törnrosaslottet Neuschwanstein som trots att det är ett turistinferno ändå är en upplevelse utöver det vanliga.

Bo här: Hotel Herrnschloesschen är ett historiskt hotell med fem välförtjänta stjärnor och tysk ordning.

Kör: Vi färdas naturligtvis ståndsmässigt i maffiga Mercedes-Benz S-klass.

Foto: Alamy/Oskar Hammarkrantz