MiljöframgångarSvenska byråkrater kan också vara miljöhjältar

Mats Engström (född 1960) har arbetat med miljöfrågor sedan 1980-talet, bland annat på miljödepartementet. Han har även varit ledarskribent på Aftonbladet och chefredaktör på Ny Teknik.
Mats Engström (född 1960) har arbetat med miljöfrågor sedan 1980-talet, bland annat på miljödepartementet. Han har även varit ledarskribent på Aftonbladet och chefredaktör på Ny Teknik. Foto: Håkan Målbäck

Det inte miljöpolitikens frontfigurer utan snarare obemärkta byråkrater som äras i Mats Engströms läsvärda bok om Sveriges framgångsrika arbete med miljöfrågor. Den ger hopp och lugn i hotbildernas tid.

Publicerad
”Miljöframgångar”, av Mats Engström

”Miljöframgångar”, av Mats Engström

Foto: Fri Tanke förlag
Annons

Varje gång samhället ställs inför hot och påfrestningar brukar man – med viss rätt – framhålla den svenska industrins förmåga att hitta kreativa lösningar. Ingenjörerna, heter det, kan konsten att kavla upp ärmarna. Men frågan är om vi i vårt land inte också bör yvas en smula över byråkraterna. Boken ”Miljöframgångar” pekar i den riktningen. 

När domedagsprofeter och drama queens anger tonen på torget är det befriande att någon inifrån miljöbyråkraternas färglösa legion vänder sig till en större publik. Mats Engström är ingen andfådd kolportör av ogrundad optimism och glättig framtidstro; han vet att åtskilligt är långt ifrån bra, men är gammal nog att uppskatta kommunalt avlopp och rent kranvatten. Mycket annat också, visar det sig.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons