Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Snart kan du semestra i rymden – för nära 350 000 kronor natten

Text: SvD Perfect Guide - 18 oktober 2019
Annons

Det har pratats om rymdturism i rätt många år nu. Men väldigt snart kan det faktiskt vara verklighet. Och när kollegorna skryter om sina resor till Hawaii eller Alperna på lunch kan du drämma till med att du minsann varit i rymden.

Det är den Internationella rymdstationen, ISS som blir lite mer tillgänglig även för oss utan astronaututbildning. Redan nästa år, alltså 2020, ges privata företag möjligheten att skicka upp rymdturister till stationen. Även forskare har möjlighet att åka upp för att genomföra tester och experiment. En natt på rymdstationen kostar ungefär 35 000 dollar, vilket ju i sammanhanget faktiskt måste räknas som näst intill överkomligt. I priset ingår nämligen mat, nödvändig utrustning och oöverträffade selfiemöjligheter.

Men den stora budgetposten är själva resan, eftersom en uppskjutning kostar någonstans mellan 20 och 60 miljoner dollar per person. Dock kan priserna komma att sjunka drastiskt inom kort när både Richard Branson Virgin Galactic och Jeff Bezos Blue Origin kommer igång på allvar med sina rymdresor. Även ryska Roscosmos kommer att kunna erbjuda resor till stationen med sina Soyuz-farkoster. Liksom Elon Musks SpaceX.
2001 blev affärsmannen Dennis Tito den första rymdturisten med ett besök till ISS. Totalt har sju rymdturister kostat på sig den extremt dyra resan, och den senaste var kanadensaren Guy Laliberte år 2009.

Foto: Alamy

Annons