Trogen in i döden. Bruno & Signe Liljefors konstnärslivEn kärlek som kapade alla andra band

Signe och Bruno Liljefors.
Signe och Bruno Liljefors. Foto: Privat

När Signe Olofsson rymde med sin systers man tvingades hon bryta med hela sin familj. Kärleken till konstnären Bruno Liljefors kostade på. Hur stod hon ut? En ny bok med hennes brev ger svaret.

Publicerad
Trutar.

Trutar.

Foto: Baltasar Aguirre
Duvhök med byte.

Duvhök med byte.

Foto: Baltasar Aguirre
Bruno och Signe Liljefors.

Bruno och Signe Liljefors.

Foto: Privat
Vinterhare, 1919.

Vinterhare, 1919.

Foto: Baltasar Aguirre
Annons

Bruno Liljefors fick 13 barn med systrarna Olofsson. Först var han gift med Anna som födde fem, och sedan rymde han med hennes lillasyster Signe. Skandalen var stor och skilsmässan besvärlig, men snart kunde också de gifta sig. Det var i Köpenhamn 1895, när Bruno var 35 och Signe 24. Därefter födde hon åtta barn, samtidigt som de flyttade likt nomader. Jag har länge undrat hur hon orkade.

Hennes föräldrar och syskon klippte alla band. Ett enda möte bara, inte mer. Signes och Brunos yngsta dotter Kraka berättade långt senare hur Signe efter en evighet råkade möta sin storebror i en tågkupé; hur de satt där mittemot varandra, och grät, utan att få fram ett ord. Borgerlighetens hederskultur var inte att leka med på den tiden. Så nej, det kan inte ha varit lätt. Bruno gjorde visserligen stora pengar på sin konst, men ändå. Hur stod hon ut?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons