ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Carolina Neurath:Börsjättarna har pausat jämställdhetsarbetet

Carolina Neurath

Hotet om kvotering har försvunnit och det märks när flera börsbolag presenterar årets styrelser. Många ägare verkar ha pustat ut och lagt jämställdhetsambitionerna åt sidan. I år utökas många av börsens största bolag med flera män.

Carolina Neurath
Publicerad
Annons

Det har gått snabbt de senaste åren. Flera valberedningar har höjt blicken, vidgat rekryteringsprocesserna och tagit in kompetens utanför närmsta kompiskretsen. Antal kvinnor i styrelser har ökat från 19 procent 2007 till att i dag uppgå till 30 procent. Den största skjutsen har skett sista tre åren och mycket pekar på att regeringens kvoteringshot varit en bidragande orsak.

Men kvoteringsförslaget såg redan i höstas ut att gå mot graven och stoppades i mitten av januari. I näringslivet kunde en lättnadens suck höras. Och lättnaden märks också när de flertalet nomineringar till årets styrelser nu har kommit, inför vårens bolagsstämmor. Många bolag gör stora förändringar och visar samtidigt hur jämställdhetsfrågan (eller snarare vidga-vyerna-frågan) har lagts åt sidan.

Laddar…