Körglad och kul elbil med lång räckvidd

Vi provkör en randig förseriebil. Huruvida bz4, som lanseras i juni, kommer att ha förvärmning av batteriet som påskyndar snabbladdningen, är inte klart. Men luftvärmepump finns.
Vi provkör en randig förseriebil. Huruvida bz4, som lanseras i juni, kommer att ha förvärmning av batteriet som påskyndar snabbladdningen, är inte klart. Men luftvärmepump finns. Foto: Julia Brzezinska

Toyotas första elbil bz4X är rejält körglad, terrängduglig och har en räckvidd på över 45 mil. Däremot är inte laddningen snabbare än hos de bästa konkurrenterna och dragvikten på 750 kilo är i klenaste laget.

Julia Brzezinska
Publicerad
Annons

Toyotas första helt batteridrivna bil har fått det udda namnet bz4X. Men om man ska vara petig är den inte helt först. Eldrivna RAV4 lanserades för den amerikanska marknaden för ett par år sedan, men lades ner på grund av för klen efterfrågan.

Bokstäverna i början står för beyond zero, som är samlingsnamnet för Toyotas kommande utsläppsfria bilar, och 4X står för storlek och biltyp. Man framhåller gärna bilens terrängduglighet. Men även om tillverkaren varken är ensam eller först med att erbjuda elektronisk fyrhjulsdrift känns bilen lika hemma på grus och lera som på asfalt, tack vare en del fiffiga funktioner.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons