ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Vodkan stoppas – så isoleras Ryssland

På bara några dagar har Ryssland blivit paria i världsekonomin. Länder och företag har på kort tid helt eller delvis klippt sina band till landet. Här är några av de största åtgärderna som slår mot den allt mer skakiga ryska ekonomin.

SvD
Publicerad
1 / 9

Storföretag stänger och säljer

Foto: Johanna Norin/TT

En lång rad svenska och utländska företag har antingen stängt ned verksamheten eller beslutat att sälja ryska tillgångar. I Sverige har bland andra Volvo AB, Sandvik och Ericsson meddelat att de har pausat verksamheterna.

Brittiska BP har meddelat att man säljer sin andel på 20-procent i delstatliga oljebolaget Rosneft, och Shell drar sig ur gemensamma projekt med Gazprom. Därutöver har en lång rad företagare och bolagsägare blivit uppsatta på sanktionslistor som begränsar deras verksamhet.

2 / 9

Statsmedier stryps

Foto: Mikhail Klimentyev / Ap

EU stänger av de ryska mediebolagen RT och Sputnik i Europa. Även Facebooks och Youtubes ägare Meta, har enligt Reuters, beslutat att stoppa samma företag på sina plattformar. Flera tech- och sociala medieföretag har också stoppat ryska statsmedier från att annonsera på sina plattformar.

3 / 9

Ryska varor bojkottas

Foto: Torstein Boee/TT

Såväl svenska Systembolaget som finska motsvarigheten Alko har beslutat sig för att sluta sälja ryska produkter. På flera andra ställen, som i ett antal amerikanska delstater, har försäljning av rysk vodka stoppats.

4 / 9

Centralbankens tillgångar fryses

Foto: Dmitri Lovetsky/AP

EU och USA har släppt stora sanktionspaket som bland annat riktar sig mot Rysslands centralbank och finansindustri, och som enligt EU-kommissonens ordförande Ursula von der Leyen ska stoppa bankens transaktioner och ”frysa alla dess tillgångar”. Ryssland har svarat med att stoppa alla utlandsbetalningar i utländsk valuta, även för att betala av på utlandslån, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

5 / 9

Affärsbanker utesluts

Foto: SipaUSA

EU har meddelat att ”viktiga” ryska banker kommer att uteslutas från det internationella betalningssystemet Swift, vilket möjliggör finansiella transaktioner. På tisdagen rapporterade Bloomberg om sju banker som enligt nyhetsbyrån EU övervägde att stänga av.

6 / 9

Aktiehandel och fonder stängs ned

Foto: Pavel Golovkin/AP

Sveriges största Rysslandsfonder har handelsstoppats. Premiepensionsmyndigheten PPM har också stoppat fyra Rysslandsfonder på sitt fondtorg. Samtidigt har Ryssland hållit Moskvabörsen stängd. På tisdagen meddelade också Ryssland, enligt Reuters, att landet tillfälligt förbjuder utlänningar att sälja alla sorters ryska tillgångar.

7 / 9

Luftrum stängs för ryska plan

Foto: Marina Lystseva/AP

EU-länderna har stängt sitt luftrum för alla ryska flygplan. Det inkluderar även, som Ursula von der Leyen uttryckte det i sitt tal härom dagen, ”oligarkernas privatjet”. Ryssland har svarat genom att hindra plan från en lång rad andra länder, däribland Sverige, att få tillträde till ryskt luftrum.

8 / 9

Sjötransporter stoppas

Foto: Lise Åserud/TT

Storbritannien har stoppat alla fartyg med anknytning till Ryssland från att lägga till i landets hamnar, enligt TT. Världens största containerrederi, danska Maersk, har tillfälligt stoppat alla bokningar till sjöss, luft och järnväg till och från Ryssland (med undantag av dagligvaror och humanitär hjälp).

9 / 9

Sponsor- och sportrelationer avslutas

Foto: Martin Meissner/AP

Europeiska fotbollsförbundet UEFA har beslutat att flytta Champions League-finalen från Gazprom arena i St Petersburg. Tyska fotbollsklubben Schalke 04 har också meddelat att man avslutar sitt sponsorskap från samma ryska gasföretag. Utöver det har rysk fotboll och ishockey stängts av från allt internationellt tävlande.

Mer från Startsidan