Mårten Schultz:Kraftfullt steg tillbaka i abortfrågan

Mårten Schultz
Amerikanarnas reaktioner var starka när Supreme Courts dom föll på fredagen.
Amerikanarnas reaktioner var starka när Supreme Courts dom föll på fredagen. Foto: Jose Luis Magana / AP

Beslutet från USA:s högsta domstol kör över ett av världens mest kända rättsfall när abortfrågan skjuts över till delstaterna. Men betyder avgörandet något för den svenska aborträtten?

Mårten Schultz
Publicerad
Annons

Den amerikanska federala Högsta domstolen, Supreme Court, har meddelat en dom om rätten till abort. Avgörandet kör över prejudikdatet Roe mot Wade, ett av världens mest kända rättsfall. Enligt Roe var abort en i konstitutionen grundläggande frihet. Det nya avgörandet innebär inte att abort ”förbjuds”. Frågan skjuts över från det federala USA till delstaterna. Men den nya domen innebär icke desto mindre ett kraftfullt steg tillbaka i abortfrågan.

Ur ett svenskt perspektiv kan USA:s rättsordning vara svår att förstå. USA är en federation. Den består av delstater. En stor del av lagstiftningsmakten ligger på delstatsnivå. Ett undantag gäller för frågor som berör konstitutionen, USA:s grundlag. Om en delstat vill inskränka rätten att yttra sig eller att få köpa vapen, för att ta två ämnen som aktualiserats under senare tid, så måste delstatens lagstiftningsinitiativ prövas mot den gemensamma grundlag som gäller för hela USA.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons