Regler för transpersoner skärps – fler stoppas

Lia Thomas, simmare vid universitet i Pennsylvania, kan vara en av dem som stoppas till följd av de skärpta reglerna för transpersoner. Arkivbild.
Lia Thomas, simmare vid universitet i Pennsylvania, kan vara en av dem som stoppas till följd av de skärpta reglerna för transpersoner. Arkivbild. Foto: Josh Reynolds/AP/TT

Det amerikanska simförbundet inför nya tävlingsregler för transpersoner.

Nu måste de personer som tidigare varit män bevisa att de inte kan dra nytta av den fysiska utveckling som de haft innan könsbytet.

Det kan ledda till att simfenomenet Lia Thomas stoppas från att tävla.

Hilda Djupenström/TT
Publicerad
Annons

Tidigare regler har gjort gällande att transpersoner tillåts tävla på elitnivå så länge deras nuvarande fysiska förutsättningar matchar de andras, vilket inneburit att personer som tidigare i sitt liv tävlat som man har kunnat tävla som kvinna efter ett år av hormonell behandling.

Det nya förhållningssättet syftar till att jämna ut eventuella fysiska fördelar som personen kan ha fått under sin livstid som biologisk man, eftersom att manliga könshormoner leder till annan typ av utveckling och därav kan ge bättre fysiska förutsättningar jämfört med personer som fötts som kvinnor. Därför krävs det nu att simmarna bevisar att de inte har ett fysiskt övertag till följd av detta.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons