Pasta på klassiskt italienskt vis

Recept: Sara Berg.
Recept: Sara Berg. Foto: Miriam Preis

Pasta slår sällan fel – bjud på spaghetti alle vongole eller testa att göra egen gnocchi.

SvD
Publicerad
Miriam Preis
Foto: Miriam Preis
Miriam Preis
Foto: Miriam Preis
Miriam Preis
Foto: Miriam Preis
Recepten är hämtade ur Pasta på italienska av Sara Berg, foto Miriam Preis. Natur & Kultur.

Recepten är hämtade ur Pasta på italienska av Sara Berg, foto Miriam Preis. Natur & Kultur.

Annons
Miriam Preis
Foto: Miriam Preis

Gnocchi con zafferano e speck

Foto: Miriam Preis

4 portioner

1 sats gnocchi:

  • 1 kg mjölig potatis
  • 300 g vetemjöl, gärna tipo 00
  • 1–2 ägg
  • salt
  • 2 dl vispgrädde
  • 1⁄2 g saffran
  • 200 g speck, tunnskivad och grovt strimlad
  • Salt

1. Skala och koka potatisen och pressa eller finriv den. Låt ånga av utspridd på bakbordet några minuter. Blanda potatisen med ägg och mjöl och smaka av med salt.
2. Arbeta degen bara så mycket som krävs för att den ska hålla ihop och kännas medgörlig. Den får inte bli seg eller kompakt. Dela i fyra delar och rulla släta som vetebullar för att få ut luften.
3. Rulla ut bollarna till knappt 2 cm tjocka längder, lägg bredvid varandra och skär i bitar.
4. Koka upp saltat vatten i en stor gryta och salta det.
5. Hetta upp grädde och saffran i en vid kastrull och låt koka ihop ett par minuter tills grädden tjocknar.
6. Koka gnocchin i grytan med vatten cirka 2–3 minuter, tills de flyter upp till ytan.
7. Lyft över gnocchin till saffransgrädden med hjälp av en hålslev. Blanda ner speck, koka upp och servera.

Annons
Annons
Miriam Preis
Foto: Miriam Preis
Miriam Preis
Foto: Miriam Preis
Recepten är hämtade ur Pasta på italienska av Sara Berg, foto Miriam Preis. Natur & Kultur.

Recepten är hämtade ur Pasta på italienska av Sara Berg, foto Miriam Preis. Natur & Kultur.

Stroncatura con ’nduja

Foto: Miriam Preis

’Nduja är en bredbar, kryddstark korv från södra Kalabrien, tillverkad av de fetare delarna på grisen samt rostad chilipeppar

4 portioner

  • 400 g torr stroncatura eller annan lång fullkornspasta
  • 2–3 färska rödlökar, finstrimlade
  • 2 msk olivolja
  • 8 blad basilika, strimlade
  • 50 g ’nduja
  • pecorino till servering
  • Salt

1. Sätt på rikligt med pastavatten i en stor kastrull, salta och koka pastan knappt al dente. Fräs under tiden löken i 2 msk olivolja i en stekpanna på låg värme, tills den blir mjuk utan att få färg. Ta upp den och lägg den åt sidan.
2. Fräs basilikan i samma olja och häll över pastan i pannan, tillsätt lite vatten tillsammans med löken och stäng av värmen.
3. Klicka i ’ndujan och rör runt i pastan tills allting är blandat. Riv över pecorino.

Spaghetti alle vongole

Foto: Miriam Preis

4 portioner

  • 400 g torkad spaghetti
  • 1 kg hjärtmusslor
  • 1–2 vitlöksklyftor, halverade
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • Olivolja


1. Låt musslorna ligga 30 minuter i en bunke med kallt vatten och lite salt, så att de spottar ut eventuell sand innan de tillagas. Rensa bort öppna och trasiga musslor.
2. Koka upp rikligt med pastavattnet i en stor kastrull, salta det och koka spaghettin halvklar.
3. Hetta under tiden upp olivoljan tillsammans med vitlöken, höj värmen och häll i musslor, persilja, vin och 1 dl vatten och låt koka på hög värme under lock tills musslorna öppnat sig, cirka 3 minuter.
3. Plocka upp musslorna och lägg dem på en tallrik, släng vitlöken och häll över pastan i såsen istället. Koka den al dente och späd med mer vatten om det behövs. Lägg tillbaka musslorna, låt dem bli varma och servera i djupa tallrikar.

Recepten är hämtade ur Pasta på italienska av Sara Berg, foto Miriam Preis. Natur & Kultur.
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons