Vissa hjärnfunktioner blir bättre med åren

Alla kognitiva förmågor blir inte sämre med åren, enligt en ny studie. Förmågan att fokusera på det viktiga och sortera bort distraktioner tycks till exempel bli bättre. Arkivbild.
Alla kognitiva förmågor blir inte sämre med åren, enligt en ny studie. Förmågan att fokusera på det viktiga och sortera bort distraktioner tycks till exempel bli bättre. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg / TT

Åldrande ses av vissa som en enda lång nedförsbacke mot demens.

Men att bli äldre innebär inte bara dåliga nyheter för tankeverksamheten. Tvärtom finns kognitiva förmågor som blir bättre med åren – som förmågan att fokusera på vad som är viktigt, enligt en ny studie.

Sofia Eriksson/TT
Publicerad
Annons

Minnet blir sämre. Tankebanorna långsammare. Och reaktionsförmågan är inte längre vad den en gång varit. Det är välkänt att mycket som handlar om vår kognitiva förmåga försämras i takt med att åren går.

Men det finns undantag. Tidigare forskning pekar på att det finns kognitiva förmågor som precis som ett bra vin snarare blir bättre med åren, främst kopplat till hur kunskap och erfarenhet används för att lösa problem. Och i en studie från Georgetown University Medical Center, publicerad i tidskriften Nature Human Behaviour, ges nu en fylligare bild av vad som händer med vårt tänkande när vi blir gamla.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons