”Jag är en sucker för fänkålsfrön”

Foto: Clas Elofsson, Pexels

Kocken Dante Zia drömmer om att öppna pastakrog i fjällvärlden, minns mormors fiskpinnar och har alltid spetskål i kylskåpet.

Mari Janson
Publicerad
Annons

Vilken Stockholmskrog besöker du oftast och vad beställer du?
– Lilla Ego. Det är alltid höga smaker, fina lägg och det är förtrollande att sitta i baren och titta in i köket. Senast åt jag tre olika råbiffar.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Ditt livs mest minnesvärda måltid?
– Alexander Sjögrens frysta blåmögelost med rosmarindoftande kolasås, krispigt råg och vinägerdressad aprikos smällde högt.

Ditt första matminne?
– Mormor var dagmamma åt oss och hennes fiskpinnar åt jag med crème fraiche och ketchup. Och första gången jag åt bearnaisesås hos min franska kompis – där och då var jag fast!

Krogen du drömmer om att öppna?
– En pasta- och råbiffskrog, helst i någon form av bergsmiljö.

Världens bästa matstad?
– I Bologna åt jag mycket jag gott och i Rom också. Tokyo var fantastiskt. Stockholm är jättebra, men Malmö är på väg ikapp!

Annons
Annons
Foto: Pexels

Vilket köksredskap vill du inte vara utan?
– En traktörpanna som man kan vända runt pastan i – utan att få pasta i halva köket.

Hemligheten med din spagetti bolognese?
– Olika köttdelar som bidrar med olika texturer och smaker. Salsiccia, rökt pancetta, en extra god variant av oxkind och fläskkarré. Och att den får koka länge, men det är ju standard.

Bästa smaksättare?
– Jag är en sucker för fänkålsfrön, de ger härlig karaktär till salsicciapasta. Saffran, tomat och piri piri är andra favoriter.

Hel- eller halvfabrikat som du alltid har hemma?
– Hellmans majonnäs.

En idol kommer på middag, vem är det och vad bjuder du på?
– Luciano Monosilio, den italienske pastalegenden, hade jag bjudit på en råbiffsvariant och sen pasta med köttfärssås, såklart!

Det mest oaptitliga du ätit?
– En ”låda italiano”, en pastagratäng med inte så goda räkor och typ majonnäs, tonfisk och tomat.

Vilken skräpmat är din guilty pleasure?
– Falafel. Jag är ju från Malmö! Särskilt Mr Falafel på Nobelvägen. Utan sallad, extra rödkål, och med granatäppledressing.

Annons
Annons

Din senaste receptgoogling?
– Ravioli med burrata.

Mest underskattade råvaran?
– Kål är fantastiskt i alla dess former. Jag har alltid spetskål hemma som jag skär tunt på mandolin som sallad.

Vilken musik lyssnar du helst på när du lagar mat?
– John Mayer eller ”top Italian music” på Spotify. Det är bara Gianna Nannini, Vasco Rossi och Eros Ramazotti.

Din paradrätt?
– Pasta med köttfärssås, bouillabaisse och svamprisotto.

Ditt husvin?
– Det blir mycket prosecco, gärna en brut från Mionetto.

Ditt bästa husmorstips?
– Blanda pastasåsen med pastan, i stället för att servera såsen separat. Då har du som matlagare en sista chans att smaka av rätten och göra eventuella justeringar.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons