ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Varför pratar vi inte mer om killars dåliga betyg?

PODD | Pojkar får sämre betyg än flickor, hoppar av skolan oftare och utgör en allt mindre andel på svenska högskolor. Att pojkar slås ut redan i skolan får stora konsekvenser - ändå är insatserna små.

SvD
Publicerad
Annons

Skolforskare och debattörer har mycket att säga om bristerna i dagens betygssystem. Men oavsett vilka bedömningskriterier vi haft genom åren har trenden varit densamma: killar har sämre betyg än tjejer. Även om man väger in samhällsklass har killar lägre betyg än tjejer i motsvarande samhällsgrupp. Dessutom är det inget nytt fenomen: redan på 1950-talet oroade sig professorerna för pojkars sämre skolresultat, och det finns källor på att redan på 1800-talets husförhör var kvinnor duktigare.

På en kvart får du veta varför så många pojkar slås ut redan i skolan och vad som skulle kunna göras för att det inte ska vara så. Med Emma Leijnse, reporter på Sydsvenskan, som har skrivit flera böcker om den svenska skolan.

Efter reklamen visas:
Varför pratar vi inte mer om killars dåliga betyg?

Lyssna på Dagens story

Dagens story produceras av Svenska Dagbladet och distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra podden i följande kanaler:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Dagens story” – eller klicka på länkarna.

Annons