”Olämpligt att lagstifta mot religiös vägledning”

Ett förbud mot att ge vägledning i enlighet med religiös tro vore ett allvarligt brott mot vår religions­frihet, skriver artikelförfattaren.
Ett förbud mot att ge vägledning i enlighet med religiös tro vore ett allvarligt brott mot vår religions­frihet, skriver artikelförfattaren. Foto: Oliver Berg/AP

Oavsett hur illa man tycker om klassisk kristen sexualetik vore det ett grovt statligt övertramp att förbjuda en människa att ge vägledning enligt sin tro. Det skriver Daniel Ringdahl, Evangelisk Luthersk Mission.

Publicerad
Annons

Dagens Nyheter har i en rad artiklar granskat den religiösa vägledningen i några församlingar och organisationer avseende personer med samkönad attraktion. Som ett svar på publiceringarna har flera politiker kommenterat artiklarna och sagt att de vill förbjuda så kallad ”omvändelse­terapi” (DN 5/7). Begreppet ”omvändelse­terapi” är problematiskt – både som begrepp och som praktik – men att lagstifta om vilken vägledning en religiös företrädare får ge vore en allvarlig inskränkning av våra medborgerliga fri- och rättigheter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons