Varnar för gluten i nya engångsartiklar

"Vi tycker att man borde vara ganska hård när människors liv och hälsa står på spel", säger Linus Engqvist Richert, ombudsman på Svenska Celiakiförbundet. Arkivbild.
"Vi tycker att man borde vara ganska hård när människors liv och hälsa står på spel", säger Linus Engqvist Richert, ombudsman på Svenska Celiakiförbundet. Arkivbild. Foto: Ulf Berglund/TT

Engångsartiklar av plast ersätts nu av alternativ gjorda av material från korn, råg eller vete. Och det oroar många glutenintolleranta.

– Vi tycker att man borde vara ganska hård när människors liv och hälsa står på spel, säger Linus Engqvist Richert, ombudsman på Svenska Celiakiförbundet.

Jonas Dagson/TT
Publicerad
Annons

Från den 1 januari 2022 är det förbjudet att tillverka vissa engångsprodukter som sugrör, muggar och tallrikar i plast. Lagändringen gäller hela EU. Därför letar tillverkarna efter nya material. Och nu tillverkas engångsartiklar bland annat av vete, råg och korn. Växter som innehåller gluten.

De skapar oro för alla som lider av celiaki, den formella termen för glutenintollerans. Man kan köpa glutenfri mat och lägga den på en tallrik som innehåller gluten. Speciellt om maten är fet och varm mjukar den upp det yttre lagret på tallriken och då finns det en risk att man får i sig gluten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons