RecensionNya romaner

Demonernas dans”Glömda” Singer-systern som ifrågasatte männens värld

Esther Singer Kreitman föddes 1891 i dåvarande ryska Biłgoraj (idag en stad i sydöstra Polen) och levde större delen av sitt liv i London. ”Demonernas dans”, hennes första roman, gavs ut på jiddisch 1936 och översattes efter kriget till engelska av hennes son.
Esther Singer Kreitman föddes 1891 i dåvarande ryska Biłgoraj (idag en stad i sydöstra Polen) och levde större delen av sitt liv i London. ”Demonernas dans”, hennes första roman, gavs ut på jiddisch 1936 och översattes efter kriget till engelska av hennes son. Foto: Bokförlaget Tranan

Esther Singer Kreitman levde länge i skuggan av sina två författarbröder, Joshua och Isaac Bashevis Singer. Nu kommer hennes första roman på svenska – en berättelse om en ung kvinnas inställda uppbrott i det tidiga 1900-talets Warszawa.

Kaj Schueler
Publicerad
Annons

Välkomna till en värld som inte längre existerar. Som försvunnit, inte av naturliga orsaker som till exempel då traditionella kulturer möter moderniteten. Nej, som utplånats genom brutalt våld och mord, under Förintelsen.

Ett religiöst samhälle i olika nivåer av traditionalism och ortodoxi, av rationalitet och fanatism. Ett samhälle i samhället, avskilt och med sina egna regler. Ett patriarkalt samhälle. Männen är de officiella familjehärskarna medan kvinnorna styr indirekt. Man kan kalla det shtetl eller ghetto men också gemenskap, trygghet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons