Analys

Annie Reuterskiöld:Regeringens svar fräter på tilliten

Socialminister Lena Hallengren, dåvarande statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens dåvarande generaldirektör Johan Carlsson under en pressträff.
Socialminister Lena Hallengren, dåvarande statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens dåvarande generaldirektör Johan Carlsson under en pressträff. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Folkhälsomyndigheten gjorde fel bedömningar och regeringen fick i efterhand ändra sig. Som med munskydden. Men Löfven och Hallengren vägrar erkänna det Coronakommissionen tydligt ser. Sådant kan tära på tilliten.

Annie Reuterskiöld
Publicerad
Annons

Det är inga lätta två år vi har bakom oss, när pandemihanteringen ska utvärderas. Och nu är det krig i Europa. Det går att bli nedslagen för mindre. Men för egen del hände något i dag, när jag läste Coronakommissionens slutrapport. En känsla infann sig som bäst kan beskrivas som att åter stå på fast grund.

Sverige ser ut att ha klarat sig relativt bra genom pandemin. Ekonomin har stått stark och barn har fått gå till skolan även om pandemin har slagit hårdare mot utsatta grupper på många sätt, som i uppskjuten vård, inkomstförluster och arbetslöshet. Vi tillhör de länder som haft lägst överdödlighet sett till perioden 2020–2021.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons