LemonadeBeyoncés ”Lemonade” ett imponerade starkt album

Beyoncé från filmen Lemonade.
Beyoncé från filmen Lemonade. Foto: IBL / Wenn Ltd

Publiken verkar sukta efter ett allvarligare och mörkare tema just nu. Och precis det erbjuder Beyoncé på ”Lemonade” – ett album som SvD:s Stefan Thungren värderar som hennes främsta hittills.

Publicerad
Annons

Att plötsligt släppa ett album exklusivt på en streamad musiktjänst verkar ha blivit något av en standard på en viss soulnivå. Efter Rihannas ”Anti” och Kanye Wests ”Life of Pablo” tidigare i år, är det nu Beyoncés ”Lemonade” som ska ragga prenumeranter till svajande Tidal. Överraskningsmomentet är inte särskilt stort längre, däremot är de alla värda en eloge för att de fortfarande lyckas skapa en hajp kring ett albumsläpp, som vore vinylbranschens glansdagar åter.

Beyoncés sjätte soloalbum levereras, liksom hennes senaste fullängdare, ackompanjerad av en film med musikvideor som söker berätta en historia. Och det är en smärtsam historia om ett förhållande i kras, något av ett skilsmässotema där paralleller kan dras till Marvin Gayes ”Here my dear” från 1978. Gayes uppbrott från sin första fru Anna Gordy mynnade ut i ett album som var en kommersiell flopp, delvis för att alla samma månad var för upptagna med att dansa till Chics ”Le freak” eller Donna Summers ”MacArthur Park”. ”Here my dear” har dock senare omvärderats som ett av hans främsta album, något som ”Lemonade” också kommer att vara för Beyoncé. Att det skulle bli en kommersiell flopp finns det dock inget som tyder på, snarare tvärtom. Ett allvarligare och mörkare tema är vad publiken verkar sukta efter just nu, inte minst syntes det på de ivriga reaktionerna över Beyoncés militanta framförande av singeln ”Formation” under Super Bowl-finalen i februari i år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons