ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Kallak. En oansenlig vändplats på ett berg invid sjön Parkijaure 4 mil utanför Jokkmok. Samtidigt är denna bergknalle platsen där striden mellan gruvnäring och samers kultur ställs på sin spets. 
Kallak. En oansenlig vändplats på ett berg invid sjön Parkijaure 4 mil utanför Jokkmok. Samtidigt är denna bergknalle platsen där striden mellan gruvnäring och samers kultur ställs på sin spets.  Foto: Emma-Sofia Olsson

Här är gnistan som kan få samefrågan att explodera

Aldrig tidigare har regeringen tvingats avgöra en konflikt om mark där så mycket stått på spel. Kallak-gruvan kan vara den utlösande faktorn som får hela frågan om samernas rättigheter att explodera. Nu måste regeringen välja sida.

Joel Dahlberg, Jonas Fröberg
Uppdaterad
Publicerad

Utsikten mot de snötäckta fjälltopparna är hänförande. Odlingsgränsen ligger två mil bort och vi står på berget Kallak – eller Gállok på samiska – fyra mil västnordväst om Jokkmokk, en riksbekant symbol för hela konflikten mellan samers kultur och gruvnäring.

Kommunen är till ytan Sveriges näst största, nästan dubbelt så stor som Skåne. Det är också en kommun i behov av arbetstillfällen, antalet invånare har de senaste 50 åren sjunkit kontinuerligt. Från knappt 9 000 till 5 000.

Laddar…