Annons

Så undviker du fallgropar vid bostadsköp i Spanien

Många svenskar törstar efter egna hem i soliga Spanien.

Men för att köpet ska bli lyckat finns det några saker att se upp med.

Här ger två experter tipsen du behöver i jakten på ditt drömboende.

Sol. Värme. God mat och härliga stränder. Vem längtar inte efter ett eget boende i Spanien?

Och trenden är tydlig: Många svenskar följer sin dröm och flyttar till Spanien permanent eller delar av året.

En stor del, ungefär 25 procent, av Fastighetsbyråns försäljningar gäller nyproduktion och svenskarna köper mer nyproduktion än snittet.

Jon Lindsmyr, försäljningschef vid Fastighetsbyrån i Spanien, tror att anledningen är att nyproduktion har mycket som svenskar efterfrågar.

– Standarden på bostäder i Spanien har blivit mycket bättre de senaste åren. Med bättre materialval, isolering och finish.

Även den moderna designen tror han faller svenskarna i smaken.

– Nya bostäder är ofta ljusa och fräscha med stora fönster och öppen planlösning. Det traditionellt spanska är lite mer mörkt och murrigt. 

Men om du ska köpa nyproduktion i Spanien finns det en del saker du måste tänka på.

Här ger Jon Lindsmyr och Annika Westerlund, projektledare för nyproduktion på Fastighetsbyrån i Spanien, sina bästa råd:

– Läget är a och o

Läget, läget, läget. Det viktigaste för många är att området känns helt rätt. Rådet är att utgå från dina behov och önskemål. Men generellt vill svenskar ha nära till en flygplats, service, strand och även andra svenskar.

– Ta hjälp av en seriös mäklare

Att ta hjälp av en seriös mäklare från ett etablerat varumärke är viktigt för att undvika fallgropar, missförstånd och onödigt trubbel vid köpet. Du får helt enkelt en grundläggande säkerhet före, under och efter köpet.

I Spanien är det vanligt att försäljningen startar innan byggfirman fått bygglicens, vilket skulle kunna leda till problem. Tar man hjälp av en seriös mäklare kan man slippa sådana fallgropar.

En seriös mäklare kan exempelvis ordna referenser från det företag som bygger bostäderna. Du får också bankgaranti på de pengar du investerar under byggandet.

Utöver detta rekommenderas att använda en mäklare som bor och lever på orten och har god lokalkännedom. På så sätt kan du få de bästa tipsen. Det är tryggt om mäklaren pratar svenska också, för att undvika språkliga missförstånd.

– Se området och gärna en visningsbostad

Gör en grundlig undersökning innan du slår till.

Även om man oftast inte köper ett färdigt boende när det gäller nyproduktion finns det saker att kolla upp. Se det som finns att se: området ,en visningsbostad och andra projektbyggmästaren har byggt.

Man kan även ta del av mycket information och bilder på internet och 360-vyer, men det bästa är såklart att undersöka dessa saker på plats.

– Tänk på att det är en lång process

Att köpa nyproduktion innebär många gånger långa processer så det kan ta ett bra tag innan man får tillgång till sitt nya drömboende. Räkna med 12-18 månader från start till färdigställande.

Kom ihåg att även om du fått nycklarna så är det inte fritt fram att flytta in.

I Spanien är man många gånger själv skyldig att skaffa sin el- och gasleverantör, något man givetvis kan få hjälp med av en seriös mäklare eller ett ombud. Det kan ta upp till två veckor och under tiden kan man inte nyttja boendet. Man behöver även ett bebolighetsintyg innan man får flytta in och kan koppla på el och vatten. Det kan ta så lång tid som ett par månader.

Så om livet i Spanien lockar är det bara att sätta igång och leta efter ditt drömboende. Fastighetsbyråns mäklare kan ge dig fler tips och råd under processen.­­