Alsacevin en höjdare till surkål och gåslever

I skydd av bergskedjan Vogeserna ligger vinregionen Alsace, gränsande mot Tyskland. Längs en 17 mil lång sträcka finns vinodlingar kring små pittoreska byar med timrade hus.

Seden att skriva ut druvsorten på etiketten skvallrar om att området historiskt, under världskrigen, tillhört Tyskland – då med namnet Elsass.

Maria Collsiöö
Publicerad
Annons
Vägarna slingrar sig mellan vinodlingarna i Alsace. Foto: Leonid Andronov

I Alsace är 90 procent av allt vin vitt. En stor variation av aromatiska druvor ger torra till söta viner, mousserande vin och även en liten andel rött. Ofta står de karaktärsfulla druvsorterna utskrivna på etiketten vilket ger en hänvisning om vinets stil. Det här är vin som passar till såväl surkål, gåslever som kittostar.

Crémant d’Alsace

Det mousserande vinet utgör en fjärdedel av produktionen med pinot blanc som den vanligaste druvsorten. Även riesling används samt pinot noir för rosé.

Vendange Tardive

Uttrycket betyder sen skörd och tillåtna druvor är de fyra ädla, riesling, pinot gris, muscat och gewurztraminer, som är vanligast. Vinodlaren måste i förväg meddela om denne tänker skörda sent och får av kontrollorganet efter inspektion ett datum för skörden. Druvorna kan, men behöver inte, vara angripna av så kallad ädelröta eller botrytis. Vinerna kan vara alltifrån torra till halvsöta.

Annons
Annons

Sélection de Grains Nobles

Brukar förkortas SGN och har en högre nivå av socker i druvorna, än för vendange tardive, när de skördas. Druvorna ska vara angripna av ädelröta vid skörden som görs i omgångar. De fyra ädla druvorna är tillåtna och vinerna tappas oftast på halvflaskor.

Totalt åtta druvor får ingå i appellationen Alsace. Fyra av dessa räknas som de bästa. Övriga fyra druvsorter är chasselas, sylvaner, auxerrois och den röda pinot noir.

Riesling

Görs oftast torra i stilen och anses av många vara den allra bästa druvan. Bra kvalitet av riesling i Alsace ger koncentrerade, lagringsdugliga viner med tydlig friskhet och lätt blommighet. Passar till tarte flambée, områdets egen pizza med crème fraîche, sidfläsk och skivad lök.

Pinot gris

Aromatisk druva som ger runda, fylliga viner med aromer av gula stenfrukter. Vid mognad framträder ofta toner av champinjon. Pinot gris är sällan helt torr och görs ofta som vendange tardive. Passar till rätter med liten chilihetta och lagrade ostar.

Gewurztraminer

Ger karaktärsfulla viner med avrundad syra, oftast med någon sötma och nästan utstuderat blommig karaktär, ibland påminnande om handcrème. Frukten litchi och rosenblad brukar väl beskriva druvan. Passar till kittosten munster med kumminfrön, kallrökt lax och rätter smaksatta med curry.

Muscat

Den ovanligaste druvan av de fyra med en blommig, druvig stil som i doften ger söta associationer även om vinerna görs i en torr stil. Passar bäst som sällskapsvin.

Tre favoriter från Alsace

2013 Clos Windsbuhl Pinot Gris Domaine Zind Humbrecht

nr 99697, 259 kr

vitt vin, druvigt & blommigt

Nyanserad med torkade gula frukter och svamp.

Drick 2015-2018.

2013 Camille Braun Pfingstberg Riesling Grand Cru

nr 92153, 259 kr

Torr, frisk och stramt med päronfrukt.

Drick 2017-2022.

2013 Gewurztraminer Bergheim Engel Fernand et Fils

nr 6715, 145 kr

vitt vin, druvigt & blommigt

Blommigt, parfymerad med liten sötma.

Drick nu.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons