Polisen tillåter böneutrop: ”Får inte fråga grannarna”

Klas Wärme, rättschef Region syd, och Magnus Rothoff, gruppchef för Region syd, håller presskonferens på polishuset i Växjö. Stiftelsen Växjö muslimer får tillstånd för högtalarutsända böneutrop från en moské i stadsdelen Araby på fredagar.
Klas Wärme, rättschef Region syd, och Magnus Rothoff, gruppchef för Region syd, håller presskonferens på polishuset i Växjö. Stiftelsen Växjö muslimer får tillstånd för högtalarutsända böneutrop från en moské i stadsdelen Araby på fredagar. Foto: TT

Stiftelsen Växjö muslimer får tillstånd för högtalarutsända böneutrop från en moské i stadsdelen Araby på fredagar. Stiftelsen vill att fler moskéer tar efter deras initiativ.

– Det känns självklart bra, att man kan lita på att samhällets processer är demokratiska, säger stiftelsens presstalesperson, Avdi Islami, till tidningen Dagen.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Den tillfälliga moskén i Växjö där böneutropen nu får sändas ut. Arkivbild.

Den tillfälliga moskén i Växjö där böneutropen nu får sändas ut. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT
Annons

Enligt polismyndigheten, som beviljat tillståndet, får utropet inte ljuda starkare än 110 decibel "utomhus i förskolornas utemiljö" och 45 decibel "inomhus i bostäder och skolverksamheter".

– Det handlar om hänsyn till allmän ordning och säkerhet och till trafiken. Det är den faktiska högtalarutsändningen vi har haft i vår prövning och vi har inte tagit hänsyn till andra intressen och synpunkter. Vi håller oss åsiktsmässigt neutrala, säger Klas Werme, rättschef vid polisen region Syd.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons