ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Därför behövs fler äldre kvinnor på arbetsplatsen

Foto: Vadym Drobot

Framtidsspanaren John Mellkvist förklarar varför ålderismen straffar kvinnor hårdare än män – och hur det kan vara livsfarligt för företagen.

Text: John Mellkvist - 11 mars 2019

Det är i kris som riktigt erfarna personer stärker sina kort som mest.

Professorn Bodil Jönsson förklarar det bra. När du blir äldre glömmer du detaljer men blir istället bättre på sammanhang. Helikopterperspektivet, som det heter på konsultspråk, blir mer utvecklat, men också egenskaper som tålmodighet och uthållighet. Det är en av anledningarna till att äldre personer ofta är som klippta och skurna för tung krishantering och ”nattmanglingar” av svåra avtalskonflikter.

Angela Merkel, Hans Blix och Martti Ahtisaari är alla exempel på veteraner som hanterat svåra situationer med erfarenhet, beslutsamhet och tålamod.

Undersökningar visar att den åldersgrupp som tänker mest på döden är 20 plus, medan den som tänker minst på sin ålder är 70-plussare – vilket också säger något om varför ringrävar är bättre lämpade än duvungar när det gäller konflikthantering med riktigt höga insatser.

En god vän till mig är kommunikationsdirektör för ett stort svenskt företag, som i fjol drogs in i en svår medial situation. Man lyckades ta sig ur krisen, mycket tack vare att han kort dessförinnan rekryterat en ny presschef som agerade vaket, rådigt och med is i magen. Ett proffs helt enkelt.

Den nyanställda presschefen hade fyllt 66 år och kom från ett konsultföretag där hon inte fått jobba kvar av åldersskäl. Oavsett popularitet hos kollegorna, blir den som inte vill trappa ner efter 65 alltid ifrågasatt. Inte minst om man är kvinna. Tyvärr. Ålderismen är utbredd och den drabbar kvinnor hårdare än män. Kvinnor som procentuellt sett tar ett större ansvar när barnen kommer – inte sällan som ett resultat av de löneskillnader som råder redan innan familjebildningen – straffas sedan en gång till genom att halka efter i löneutvecklingen och sedan aldrig komma ikapp.

En färsk undersökning från bemannings- och rekryteringsföretaget Jurek visar att lönegapet mellan män och kvinnor i akademiska yrken ökar med stigande ålder. Männens lön ökar snabbare tidigt i karriären och tar sedan ett rejält skutt. I åldersspannet 60-70 år tjänar kvinnor i snitt 12 000 kronor mindre än männen. Detta är en kraftig undervärdering av både kvinnor och erfarenhet.

Livserfarenhet är en genuint värdefull tillgång, men uppskattas ofta för sent. Om alls. Därför är det så viktigt att uppmuntra fler äldre som vill jobba vidare för att förändra attityden.

Och i förlängningen: bilden av hur en arbetsplats både ser ut och fungerar skulle snabbt förändras och kännas mer inkluderande. Alla former av erfarenhet skulle stiga i värde. Banden mellan generationer skulle stärkas, så att kompetens och livsvisdom kan överföras på ett naturligt sätt. Både företag och individer skulle må bättre och se framåt med större tillförsikt. Den grundtrygghet som dagens unga i undersökningar ofta saknar och därför så högt prioriterar skulle på ett naturligt sätt infinna sig i vardagen samtidigt som det motstånd alla över 40 upplever när de söker jobb skulle minska. Fler skulle våga röra på sig senare i livet för att lära sig nya saker.

För att avsluta där vi började så skulle samhället bli bättre rustat för kriser, vilket onekligen är i ropet nu när ”Om krisen eller kriget kommer” precis landat i våra brevlådor.

Tänker på vad pappa brukade säga:

”Gott omdöme vinnes av erfarenhet. Erfarenhet vinnes av dåligt omdöme.”

John Mellkvist är PR-konsult och framtidsspanare på Mindmakers PR, och har fått stor uppmärksamhet för sitt arbete med att minska ålderismen.