Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Lööf: ”Får man avslag har man inte asylskäl att stanna i Sverige”

Foto: Erik Lefvander

Som nybliven partiledare blev hon djupt ifrågasatt – men Annie Lööf klamrade sig kvar. Sedan dess har hon tagit Centerpartiet från otydligt folkrörelseparti till riksdagens mest liberala alternativ. Malin Ekman har träffat Annie Lööf och pratat ledarskap, invandring och att bära glasögon för att se mer påläst ut.

Text: Malin Ekman - 22 december 2017
Annons

Berns i Stockholm. Ett hav av salongsberusade vd-typer klistrar blickarna på Annie Lööf, som erbjuder dem sina bästa lobbying-tips.
– Man behöver lära sig den politiska processen. Man påverkar som allra mest det första året och det gäller att identifiera när det är läge att gå in. Kontakta inte bara de ni känner att ni har förtroende för i vissa partier, utan gärna även regeringen. Det är ofta de som sitter på makten: påverka dem!
Applåder. Gästerna – ett hundratal företagare från hela landet – är en tacksam publik för Centerpartiets ledare, som även deklarerar att hon själv är ”extremt exekutiv” som chef.

När vi ses på Fotografiska gör Annie Lööf ingen hemlighet av att hon överväger en entreprenörskarriär den dag hon slutar som partiledare. ”Du kan göra vad du vill”- mentaliteten är inpräntad av pappa Hans-Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Värnamo och Lööfs politiska bollplank. När han tillträdde posten 2011 rapporterade lokaltidningen att ”pappa går i dotters fotspår”.

– Vi har ju en helt normal pappa-dotter-relation. I morse pratade vi över Facetime medan min dotter åt gröt. Men på lördag ska han och jag inviga en gårdsbutik utanför Värnamo.

Annons
Annons

Schemat är en mix av byråkrati, debatt och glamour. Promemorior, utredningar, lagförslag. På torsdagen ska hon debattera med Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt i Uppsala. På fredagen är det slutprovning av Nobelklänning, en fotsid skapelse av hälsingedesignern Frida Jonsvens.

Det fanns en tid då klädvalen var politisk strategi. Annie Lööf minns hur det var att vara ensam kvinna bland maktens män. Som näringsminister var det en standardupplevelse under Brysselbesöken.

– Ibland vill man smälta in och då har man tagit något mörkare på sig och ibland har man gjort motsatt – och tagit på sig det mest färgglada – bara för att sticka ut. Det har funnits tillfällen när jag var yngre då jag tagit på mig glasögon för att se äldre och mer påläst ut. Med tiden märker man att pondus är något som kommer inifrån. Jag är ju en annorlunda ledare i dag än för tolv år sedan, en betydligt bättre sådan. Men jag hade inte blivit den jag är i dag utan resan jag varit med om.

Resan hon syftar på är en partiledares prövning i offentligheten. Första året var en katastrof. Hon tycktes inte bottna i sakfrågor och fick avbryta sin smekmånad i Thailand under pågående mediedrev. Partiets förslag till idéprogram nagelfors av politiska reportrar och utgjorde tacksamt satirunderlag i sociala medier. Månggifte, slopad skolplikt, fri rörlighet i hela världen. I det gamla bondeförbundet framstod hon som en nyliberal Stureplanspolitiker. Vänsterskribenter påminde om hennes hyllning av högerfilosofen Ayn Rand. Väljarna gav bottenbetyg i opinionsmätningarna.

Annons
Annons

Kritiken mot Annie Lööf 2012 påminner om den mot Anna Kinberg Batra fem år senare. Otydlig, floskelrik, manusstyrd. På frågan om hon kände igen sig i Anna Kinberg Batras kris i somras svarar hon undanglidande.

– Jag är ju nära vän med Anna så det klart att jag varit med och stöttat henne. Vi är många som haft upp- och nergångar och det är i nergångar man märker vilka som är ens vänner.

De senaste åren har Centerpartiet profilerat sig som riksdagens mest liberala. I flyktingfrågan värnar partiet asylrätten och förordar utvidgad anhöriginvandring. I arbetsrättsfrågor går det längre än sina allianskollegor, med förslag om enkla jobb och sänkta ingångslöner för nyanlända. En tydlig positionering både mot högerpopulism och socialdemokrati.

– Tittar man på svensk välfärd i dag kommer var femte vårdanställd från ett annat land. Vi skulle inte klara den svenska välfärden utan dessa människor. För mig handlar det om att stå upp för en reglerad invandring och rätten att få söka asyl. Får man avslag har man inte asylskäl att stanna i Sverige. Det jag ser som problematiskt just nu är att vi har en regering som stolt deklarerat att den lagt sig på EU:s bottennivå.

Positioneringen mot Socialdemokraterna är en viktig del i partiets moderna identitet. Det fanns en tid då Centerpartiet anklagades för att ha gått bakom ryggen på Carl Bildt efter samverkan med Ingvar Carlsson och Göran Persson, och ungdomsförbundet beskrevs som ”vattenmeloner”: gröna utanpå och röda inuti.

Foto: Erik Lefvander
Annons
Annons

Den Centerparti-generation Annie Lööf växt upp i har gjort till sin sak att distansera sig från den bilden. I regeringsfrågan har hon gjort tydligt att hon inte tänker lämna alliansen för att sätta sig i en Stefan Löfven-ledd regering. Däremot söker Annie Lööf hellre stöd av Socialdemokraterna än Sverigedemokraterna.

– Om en alliansregering behöver ökat stöd tänker vi söka det över blockgränsen och inte av Sverigedemokraterna, deklarerar hon mellan tuggorna på Fotografiskas lunchrestaurang.

Ute i landet har C+S-dynamiken redan blivit verklighet. I dagsläget styr Socialdemokraterna och Centerpartiet 57 av landets 290 kommuner.

– Absolut. Det finns många kommuner där S och M styr tillsammans också. Det ser annorlunda ut på regional och lokal nivå och det har jag stor respekt för. Men på nationell nivå så har vi sedan länge varit ett tydligt liberalt och därmed borgerligt parti som står i kontrast till de socialistiska lösningar och har fräna debatter med socialdemokraterna precis som vi har det mot nationalistiska krafterna.

Enligt Aftonbladets politiska krönikör Lena Mellin är hemligheten bakom att bli en framgångsrik politiker ”att härma Annie Lööf”: stå fast vid det du tror på, håll dig till ett fåtal frågor och verka engagerad (Aftonbladet, 3/2 2017). Annie Lööf försäkrar att samma strategi fanns redan under ”de tuffa åren”. När hon blev partiledare antogs en framtidsagenda som fastställde ideologi och sakpolitik – Centerpartiet skulle fokusera på ”jobb, företag, miljö och klimat”. Och Annie Lööf var uthållig. När kritiken mot henne peakade 2012 kom ett sms från regeringskollegan Carl Bildt. Hon citerar det ur minnet: ”Stå upp och stå pall. Det folk minns efter att det blåst klart är det som står kvar”.

Annons
Annons

– Det kommer att blåsa om mig framåt också. Det går upp och ner i politiken och ledarskapet. Men det är viktigt att ha en inneboende kraft, man är ju här för att förändra. Jag tror att Winston Churchill sade en gång att ”Bra, du har fiender. Det betyder att du har stått upp för något”.

Hon hänvisar ofta till män i politiken: Bildt, Churchill, äldre manliga kollegor. På ledarskapsgalan på Berns, där hon nämner sin pappa i sitt anförande, frågar jag om de manliga referenspunkterna.

– Alltså jag har i princip bara arbetat med manliga kollegor. Det är ju tyvärr så. När jag var näringsminister så var jag den enda kvinna bland industriministrarna i Bryssel. I budgetförhandlingsgruppen i alliansregeringen var jag enda kvinnan i några år. Men jag har jättemånga kvinnor som inspirerar mig. Karin Söder är en av mina stora inspirationskällor, som jag hade kontakt med tills hon gick bort förra året. Maud Olofsson är en väldigt viktig inspiratör för mig.

Personliga spörsmål avhandlas friktionsfritt. Hon pratar ledigt och utbroderande om dagislämningar och storhandlingar. På politiska nyckelfrågor svarar hon däremot bestämt och inövat. Hennes irritation manifesteras när hon på frågan om partiets migrationspolitik ska genomföras i praktiken suckar ”Men Gud, hinner vi det här?” och får ibland en mästrande ton.

I dag är Annie Lööf en av alliansens mest beprövade ledare. Medan Anna Kinberg Batra petats, Jan Björklund anklagats för att klamra sig fast vid makten och Ebba Bush Thor kritiserats för hårdför retorik och oförmåga att blidka väljarna, har Annie Lööf haft respit hos kritikerna.

Annons
Annons

– Jag tror att det vände på valdagen. Även om vi backade tror jag att många sett vad vi går för. Man såg ett ledarskap som stod upp och stod pall. Det jag känt som en trygghet är att jag alltid haft ett kompakt stöd inom partiet.

Under hösten har hennes förtroende och partiets stöd sjunkit i mätningarna. Moderaterna håller – med nya partiledaren Ulf Kristersson – sakta på att ta tillbaka delar av sitt tidigare stöd och enligt källor är en del av partiets strategi att profilera sig i Centernischen miljö och framtidsfrågor. Annie Lööf vägrar säga mer än att hon ”välkomnar” att fler engagerar sig för klimatet och röstar på Alliansen.

Men hon tillstår att hon ”träffades” av den utbredda kritiken mot henne för några år sedan och funderat mycket på vad hon gjort rätt och fel.

– Jag fick ofta kritiken att jag lät floskelig och inte svarade på frågor. Då ändrade jag på det. Jag vill att människor ska känna att jag är äkta och autentisk, jag är den jag är. Antingen gillar man det eller så gillar man det inte. Men jag tror på det personliga ledarskapet.

Översatt i politisk praktik innebär det att hon fäster stor vikt vid gräsrötterna. Två dagar i veckan besöker hon medlemmar, företag och organisationer i landet, och hon sköter sina sociala medier-konton själv. Pressekreteraren Hannes Hervieu berättar att en del av strategin varit att slopa talepunkterna för att skapa intryck av större genuinitet. Inför intervjun säger han att Annie Lööf inte har några problem att prata om mammarollen. Som pressekreterare agerar han ständig följeslagare och har uppgraderats till Säpobilens framsäte, eftersom baksätet upptas av partiledardotterns bilbarnstol.

Annons
Annons
Foto: Erik Lefvander

Annie Lööf beskriver sin morgon: en typisk partiledare med småbarn-tillvaro.

– I morse packade vi in Ester i bilbarnstolen och åkte några meter till förskolan och lämnade av henne. Man är ju helt genomsvettig när man kommer till jobbet. Som i dag: snö, stövlar, fleecetröja, overall… Mina strumpbyxor gick sönder av hennes kardborreband så jag fick byta dem när jag kom fram.

Precis som andra moderna föräldrar delar paret Lööf på föräldraansvaret, men det innebär inte att livet med småbarn alltid är harmonisk och enkelt.

– Jag tror att jag som alla andra småbarnsföräldrar känner mig otillräcklig nästan hela tiden. Man tycker inte att man hinner vara tillräckligt mycket förälder, eller vara tillräckligt mycket på jobbet. Den där kampen känner man ju hela tiden, trots att jag egentligen har hunnit jobba otroligt mycket och ändå är hemma för att natta Ester flera dagar i veckan. Men det finns ju stunder när jag känner mig otillräcklig, då är det bra att man är två föräldrar.

Hon pratar ledigt om dagislämningar och storhandlingar, men på politiska nyckelfrågor svarar hon mer bestämt och inövat. Det medvetet personliga tilltalet är en del av hennes politiska persona. Politik är inte bara att göra utan att vara, anser hon. Lööf demonstrerar devisen en gång i veckan på Ica Maxi i Nacka.

Annons
Annons

– En av de vanligaste frågorna jag får där är: ’jaha, handlar du också mat?’. Efter ett tag börjar man tänka att de tror kanske inte det? Men jag tror att politiken, demokratin och det politiska samtalet tjänar på att vi blir mer personliga och visar att vi gör alla de vanliga sakerna. Jag själv är uppvuxen på landet och är den första i min släkt som har en akademisk utbildning. För mig handlar det inte om titel utan om drivkraft, att man vill någonting.

I media beskrivs politikern från Maramö utanför Värnamo som ”statsmannamässig”. Åren som partiledare och minister har skänkt en pondus som får de politiska leden att viska om statsminister-ambitioner. Själv vill hon framstå som vanlig. Hämtar och lämnar Ester på dagis. Vabbar och medverkar på konferenser via videolänk. Löptränar men ställer inte upp i lopp eftersom hon vill ha en prestationsfri zon. Hon stryker och handlar sina kläder – svensk budget och lyx – själv. Källsorterar och åker till återvinningsstationen. Och storhandlar på Ica Maxi, men undviker självscanningen.

– Jag går via kassan för att jag är så himla rädd att missa någon vara och det är så himla skämmigt om man inte betalar.

Det är Annie Lööf i ett nötskal. En redig ledare med politisk självbevarelsedrift.

Annons