ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya filmer

Molly's gameRegissören mörkar och fokuserar på ”daddy issues”

Jessica Chastain.
Jessica Chastain. Foto: Michael Gibson/Scanbox

Boken avslöjar skådespelaren – men inte filmen. Pokerprinsessan Molly Blooms historia har blivit till film i Aaron Sorkins händer. Jessica Chastain hanterar Sorkins ordfyrverkerier virtuost men hennes rollfigur blir onödigt platt.

Jan Söderqvist
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det är ju faktiskt hur kul som helst. Hon heter verkligen Molly Bloom, både i verkliga livet och i den film som nu är gjord efter hennes memoarbok om livet som ”pokerprinsessa” i Los Angeles och New York. Molly delar alltså namn med världslitteraturens allra mest entusiastiska ja-sägare, Leopold Blooms kanske inte alltid så trogna men på sitt sätt kärleksfulla hustru i James Joyces ”Ulysses”. Aaron Sorkins manus omtalar, liksom Mollys egen bok (med samma titel som filmen), denna sak exakt en gång, och bara i förbigående.

Men även vår Molly Bloom är en oerhört energisk ja-sägare. Hela hennes karriär som arrangör av pokerkvällar med höga insatser för handplockade alfahannar från olika penningstinna branscher vilar på hennes förmåga att förutse och villighet att tillgodose de krävande spelarnas alla önskemål. Hon erbjuder de lyxigaste sviterna, den dyraste spriten, den mest raffinerade maten och de vackraste kvinnor som pengar inte kan köpa.

Laddar…