RecensionNya filmer

Three billboards outside Ebbing, MissouriFrances McDormand lysande i Golden Globe-vinnaren

Frances McDormand.
Frances McDormand. Foto: 20th Century Fox

Flerfaldigt Golden Globe-prisad och Oscarstippad. Nu får Martin McDonaghs ”Three billboards outside Ebbing, Missouri” svensk biopremiär. En självlysande Frances McDormand gör huvudrollen som Mildred Hayes som utmanar den lokala polismakten.

Anna Hellsten
Publicerad
Annons

Greppet att använda småstaden som ett slags allegori över nationen är en lika uramerikansk filmtradition som roadmovien eller high school-filmen. Och den irländske dramatikern och regissören Martin McDonagh har med sin tredje långfilm, den kolsvarta och mestadels lyckade komedin ”Three billboards outside Ebbing, Missouri”, gjort något som, åtminstone på ytan, kan se ut som en betraktelse över det samtida USA. Handlingen är förlagd till en håla i Missouri mitt i USA:s såkallade ”heartland”, de kustlösa, arbetarklassdominerade delstater som bland annat bidrog till att göra Donald Trump till landets 45:e president, och som gärna hälsar sina besökare välkomna med idylliskt dekorerade annonstavlor vid infarten.

Det är tre sådana annonstavlor som handlingen kretsar kring. Mildred Hayes (en självlysande Frances McDormand), en kvinna vars tonårsdotter mördats och våldtagits, bestämmer sig för att hyra tavlorna och ställa polischefen till svars på dem. Under de sju månader som gått sedan mordet har det nämligen inte hänt någonting i fallet, medan delar av den lokala polisstyrkan däremot ägnat en hel del energi åt att spöa upp ortens afroamerikaner. Det hela leder till upprörda känslor i stan eftersom polischefen Willoughby (Woody Harrelson) är en uppskattad man som dessutom är obotligt sjuk i cancer, vilket gör att Mildreds annonstavlor betraktas som ett ondsint påhopp snarare än ett desperat rop på hjälp. Inledningsvis försöker den milde Willoughby lugna Mildred, men när McDonagh så småningom plockar bort Willoughby ur handlingen – jag tänker inte avslöja hur – så hamnar desto mer fokus på den rasistiske polisen Dixon, gestaltad av Sam Rockwell med äckelreglaget på maxläge.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons