Henrik Samuelsson: Frozen OrbitMan kan höra klockan ticka i elegant skräckromantik

Henrik Samuelsson, ”Frozen orbit 4 01 am”, 2012–17, mixed media på duk.
Henrik Samuelsson, ”Frozen orbit 4 01 am”, 2012–17, mixed media på duk. Foto: Galleri Flach

I vargtimmen, mellan klockan 4.01 och 4.11, utspelas Henrik Samuelssons suggestiva drama i elva bilder. Verken är laddade med ödslighet, kyla och mystik. Joanna Persman ser målningar som förmedlar ett vemod bortom vad språket förmår.

Joanna Persman
Publicerad
Annons

4.01. tick-tack... 4.02. tick-tack... 4.03. tick-tack. Man kan nästan höra klockans tickande i de mörklagda rummen på Konstakademien. Henrik Samuelssons vidunderliga målningar i imponerande stora format löper här som en gåtfull berättelse där varje bild är sin egen och ändå leder rakt in i nästa tablå. Varje verk i ”Frozen Orbithar ett klockslag som titel. Bildsviten om elva målningar är som ett urverk. Varje bild markerar en minut och hela serien visar ett förlopp på elva minuter. Det tog fem år att måla den.

Stringensen beträffande format och antal verk är något som Henrik Samuelsson håller starkt på. Kanske något som han har smittats av via Marcel Duchamp och Ulf Linde? Han har redan tidigare skapat serier om elva verk. ”Stega” kretsade kring ett ödehus i konstnärens hemtrakter i Norrland. Även ”Frozen Orbit” anknyter till det karaktäristiskt ödsliga, frostiga landskapet där Samuelsson växte upp. Om man ska prata om realism måste man dock omedelbart tillägga ”magisk” i detta fall. Det är inte själva naturen utan snarare känslan inför den som han manar fram på duken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons