”Gröna jobb” för arbetslösa döms ut

Ett tiotal personer som fått subventionerade anställningar via Skogsstyrelsen arbetar med att städa upp efter en röjning i Vaxholm norr om Stockholm. På bilden syns Ismahan Ali som kom till Sverige från Somalia för fyra år sedan.
Ett tiotal personer som fått subventionerade anställningar via Skogsstyrelsen arbetar med att städa upp efter en röjning i Vaxholm norr om Stockholm. På bilden syns Ismahan Ali som kom till Sverige från Somalia för fyra år sedan. Foto: Anders Wiklund/TT

Skogsstyrelsen har redan uppnått målet för 2018. 1 500 så kallade naturnära jobb har skapats i enlighet med regeringens satsning, som riktar sig till nyanlända och långtidsarbetslösa. Men insatsen är omtvistad.

– Förmodligen finns andra insatser som vore mer effektiva, säger Anders Forslund, professor i nationalekonomi.

TT TT
Publicerad
Annons

Fram till och med 2020 ska Skogsstyrelsen ha sysselsatt drygt 5 000 personer. Uppgifterna är enkla och kan handla om att släpa ris eller städa längs med stränderna.

– Vi har jobb som inte är så avancerade och som inte blivit gjorda. Samtidigt finns grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden. Vi har helt enkelt kombinerat de här två behoven, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons