Toppforskarens tio råd för hållbar viktminskning

Glöm dieter och kaloriräkning – vill du tappa kilon gäller det att bli vän med din kropp. Det menar överviktsforskaren Erik Hemmingsson, aktuell med boken ”Slutbantat”. Här är hans tio bästa råd.

Publicerad
Annons

Går det lätt är det rätt. Om någonting kräver blod, svett och tårar för att du ska lyckas så är du sannolikt på fel väg. Ett exempel är att du känner dig väldigt hungrig därför att du dragit ner på mängden mat du äter, till exempel vid traditionell bantning. I längden är det väldigt få som orkar stå ut med en sådan situation. Du ska inte behöva kämpa som en galning för att lyckas. Det är mycket bättre att du hittar en väg som gör det enkelt för dig att leva balanserat och hälsosamt, utan överdriven kontroll och disciplin. Du behöver släppa på kontrollen och i stället göra saker därför att du vill, för att det ger dig glädje. Det är det enda som fungerar i längden.

Straffa inte dig själv. Nyckeln till riktig och bestående framgång är att lära sig att tycka om den kropp du har, att känna att den faktiskt vill dig väl, och att en stor del av frustrationen du upplevt ligger i att du inte förstått kroppen tillräckligt bra. Du behöver ta hand om och lyssna på den. Jobba med självkänslan, och sluta konsumera media som hela tiden bombarderar dig med hetsande och utseendefixerade bilder på vårt fullkomligt orealistiska så kallade skönhetsideal. Ge kroppen det den behöver för att må bra: bra mat, motion och rörelse, vila och återhämtning, och inte minst en positiv inre dialog.⁠

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons