Svenskfödd forskare ska rädda oss från onda maskiner

En maskin som lurar in mänskligheten i en dödlig fälla eller en maskin som tar oss framåt i utvecklingen med stormsteg? Den artificiella intelligensen befinner sig i en gryende vår och denna gång ser den ut att stanna för gott, det säger en av världens främsta AI-tänkare i en exklusiv intervju med SvD. Nu växer ett nytt forskningsfält fram där riktlinjer för hur en kommande superintelligens kan kontrolleras.

Jani Sallinen
Publicerad
Annons

Hypen kring artificiell intelligens har sedan idén föddes 1956 kommit och gått i cykler. I dag är det ett ordentligt uppsving för AI: den finns i sökmotorer på nätet, i bilar och i finansiella system. För att inte tala om hypen kring AlphaGo som tidigare i år vann över en människa i det avancerade brädspelet Go. Kort och gott, självlärande AI gör stora framsteg just nu.

– Nu är vi inne i den tredje ”våren” och det finns en ny känsla av optimism. Det är svårt att säga om och när det kanske blir ett nytt bakslag för AI. Men jag tror inte det kommer att försvinna helt, det finns artificiella intelligenser lite överallt i världen. Och det finns flera spännande projekt som pågår, det skapar en stabil grund för AI, säger Nick Boström, professor på filosofiska fakulteten vid Oxford university, Storbritannien.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons