ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Ditt bajs säger mer om dig än ditt dna”

”Jag kan säga att jag mår bättre mentalt med den mat jag äter i dag, men det är inte särskilt objektivt. Alla är olika, några kan skippa frukost. Andra kan skippa lunch. Att låta tarmen vila en längre preriod är bra.”
”Jag kan säga att jag mår bättre mentalt med den mat jag äter i dag, men det är inte särskilt objektivt. Alla är olika, några kan skippa frukost. Andra kan skippa lunch. Att låta tarmen vila en längre preriod är bra.” Foto: Lars Pehrson

Forskningen om tarmen och hjärnan har exploderat de senaste åren. Tim Spector, som skrivit boken ”Matmyten”, studerar hur tarmfloran påverkar både fysisk och psykisk hälsa.
– Min egen stroke och det faktum att min pappa dog redan som 57-åring har gett mig ett extra personligt intresse för detta.

Maria Carling
Publicerad

Vår tarmflora innehåller några biljoner bakterier och är unik för var och en av oss, även om vi ärvt en del av den från våra föräldrar. Räknar man ihop nervcellerna i våra tarmar så blir det i storlek med en katts hjärna. Magen och tarmarna är på så sätt vår ”andra hjärna”.

– Det kommer allt mer stöd för att det finns en ”gut feeling”, en magkänsla. Våra tarmar har mycket större inflytande än vi trodde för bara några år sedan, berättade Tim Spector när han var i Stockholm för att lansera sin bok ”Matmyten – vetenskapen om vad vi äter och hur det påverkar oss”.

Laddar…