KrönikaVeckans bästa vin
Frankrike är vinnaren på den svenska vinlistan just nu. Förra året steg försäljningen på Systembolaget mer än en tiondel, dubbelt så mycket som 2015 eller i raka tal en ökning på 2,5 miljoner liter. Det gör detta vinland till tvåa på försäljningstoppen, en remarkabel vändning av den motvind som blåst sedan nittiotalet.
Då var det Nya världens viner som lockade, tillsammans med en fäbless för spanska viner i allmänhet och rioja i synnerhet. Det franska vinet fick sig dessutom en medial knäck genom de kärnvapenprov man genomförde stick i stäv mot den allmänna opinionen här. Nu råder det motsatta och dagens trendsättare på vinsidan sätter åter de franska klassikerna i högsätet.
Fortfarande är marknadsandelen mindre än hälften av Italiens, men som helhet är det bara Spanien som avancerar starkt bland de stora vinländerna. Ser du till värdet på exporten till Sverige har fransmännen ännu större anledning att glädjas, ett resultat av att efterfrågan på kvalitetsviner stiger dramatiskt.
En femtedel av Systembolagets vinförsäljning ligger i dag över hundralappen. Det kan närmast ses som en revolution av den svenska vinkulturen och borde vara odelat positivt även ur ett folkhälsoperspektiv. För inte länge sedan låg denna andel under en procent! Den beryktade YPK-faktorn, yrsel per krona, har spelat ut sin roll för allt fler svenskar. Numera är det smak och upplevelse som styr vinvalet, inte fylla. Då är Frankrike ett alltmer frestande alternativ.
En femtedel av Systembolagets vinförsäljning ligger i dag över hundralappen.
Nära fyra tiondelar av den franska vinförsäljningen på Systemet ligger över 100 kronor. Italien når inte ens upp till hälften. Det är bara USA och Nya Zeeland som har en lika stark ställning som fransmännen i detta lyxsegment, men då i betydligt lägre volymer. Detta är siffror som konkurrenterna har all anledning att begrunda. Utvecklingen ligger dock inte enbart i deras egen hand: Systembolagets sortimentspolicy gynnar vinnarna och förstärker trenderna, men verkar också i motsatt riktning.
En liknande trend syns på många håll, framför allt i länder som tidigare inte varit lika betydande för den franska vinnäringen. På hemmaplan går trenden däremot åt motsatt håll. Fransmännen dricker betydligt mindre vin är förr och samma utveckling märks i alla de traditionella vinländerna: den inhemska marknaden minskar, medan exporten ökar. Bådadera är ett resultat av att fler och flera ser vin en som en festdryck och då vill att det ska smaka därefter.
I ärlighetens namn ska sägas att detta även påverkat lågprisvinet som aldrig har smakat så bra som i dag. Denna positiva utveckling är ett resultat av ökad kunskap, ny teknik, noggrannare selektion av druvorna och förbättrad hygien från jäsning till tappning av det färdiga vinet.
På budgetområdet går dock utvecklingen i Sverige stick i stäv mot den internationella trenden. Kvaliteten på boxvinerna har generellt sjunkit rejält. Orsaken ligger i två rejäla skattehöjningar som producenter och importörer har mött med lägre kvalitet av rädsla för att tappa konkurrenskraft. Resultatet har dock blivit det motsatta, en lärdom som fanns redan på åttiotalet när Australien gjorde samma misstag och decenniet senare när historien upprepades av Spanien: svenskarna är inte märkestrogna och väljer det som ger bäst valuta för stunden.
Kvaliteten på boxvinerna har generellt sjunkit rejält.
Därmed inte sagt att Systemets alla budgetviner är skräp. Definitivt inte! Men här gäller det att välja med omsorg och nog är det konstigt att många av landets vinskribenter väljer att fokuserar på att rekommendera viner som de flesta vinälskare redan vet är bra. Uppgiften är större än så. Det gäller att skilja agnarna från vetet.
När det handlar om boxvin från Frankrike står ”gäddvinet” 2015 Brochet Facile Sauvignon Blanc (nr 2267) ut och har vederbörligen redan blivit prisat i mina recensioner. Utmärkt är även 2016 Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc (nr 22139) för samma pris (243 kr). Druvsorten, som ger friska och äppligt grönskimrande viner, är gemensam i båda dessa viner som passar bra både som drink och dryck till allt från fredagräkor till fiskpinnar och annat gott ur havets djup.
I den röda hörnan av boxringen är den gemensamma nämnaren istället ursprunget (förutom priset: 253 kr) för de två bästa alternativen: 2015 Côtes-du-Rhône Réserve (nr 6018) och 2015 Terre de Mistral Réserve Côtes-du-Rhône Organic (nr 10682). Båda ger utmärkt valuta för sitt pris; två lika välgjorda viner med ärligt uppsåt av både ambition och ursprungsidentitet.
Nära 2 500 franska viner finns för närvarade, enligt Systembolagets hemsida. Frankofilerna behöver med andra ord inte sukta efter mer, även om vi vinälskare sällan får vårt lystmäte stillat till hundra procent.
Mycket vill ha mer och urvalet här är bara en bråkdel, men gott nog och baserat på de viner som har så bred distribution att du lätt ska hitta dem nära dig. Alla får dessutom högsta betyg när jag lägger priset i ena vågskålen och kvaliteten i den andra.