Maria Collsiöö:Vurmen för riojavin är på väg tillbaka

Maria Collsiöö

Jag tycker inte om spenat. Min sexåring har bestämt sig och är inte mottaglig för övertalning. Argument om att det är både gott och nyttigt, biter dåligt. Det finns säkert barn som äter spenat men av någon anledning verkar det vara fler som inte gör det.

Maria Collsiöö
Publicerad
Annons

På samma sätt kan ett vinområde drabbas av förutfattade meningar.

– Jag tycker inte om riojavin.

Kanske var det jag som sa det när riojatrenden dalade på 1990-talet. I dag är vurmen för riojavin på väg tillbaka och givetvis finns fantastiska viner från området. I dag ser vi de traditionellt framställda vinerna med lång ekfatslagring sida vid sida med de mera fruktdrivna vinerna. Och båda stilarna har sin publik. Att vara öppen för smakupplevelser kan leda till nya erfarenheter. Ett glas sherry tillsammans med några skivor serranoskinka kanske får dig att boka nästa semesterresa till Jerez.

Eller så tar vi med oss smakerna hem och försöker återskapa magin från en pinxtosbar i San Sebastian där det syrliga vita vinet txakoli från Baskien, serverades ur dricksglas.

Vinlandet Spanien som länge var synonymt med billigt rödvin överraskar i dag med ständigt nya stilar, av inhemska druvsorter. Sedan 1996 har bevattning i de torraste områdena tillåtits vilket betyder att alla 17 provinser i landet, kan producera kvalitetsviner från områden som vi tidigare inte förknippat med vinodlingar.

Annons
Annons

Vinlandet Spanien som länge var synonymt med billigt rödvin överraskar i dag med ständigt nya stilar

Kära turistmål som Teneriffa och Mallorca och Valencia på solkusten är alla platser med seriös vinframställning. Vingårdsappellationer är på gång i både Rioja och Bierzo. Man vill att vinerna ska heta som den plats där de kommer ifrån, enligt fransk modell.

Det fuktiga vädret i Galicien gör att vinrankorna binds upp högt, i pergolasystem. Foto: Colourbox

I Spaniens grönaste del, Galicien, görs landets bästa vita viner och alltmer intressanta röda. Vinodlingarna breder ut sig på hög höjd bland bergen, i landets nordvästra hörn, vid atlantkusten. I vinsammanhang är området fortfarande ganska okänt medan det för pilgrimsvandraren är slutdestinationen, med den mäktiga katedralen, i Santiago de Compostela.

Här odlas den aromatiskt, krispiga druvan albariño, som med sin lite oljiga karaktär och grapefruktssyra, är huvudingrediensen i vinerna från Rías Biaxas, området närmast Atlanten. Här skiftar vädret snabbt från sol till regn och fukten gör att man binder upp vinrankorna högt, i pergolasystem. Förutom i veckans vintips är producenterna Forjas del Salnés, Pazo de Señorans och Terras Gauda också värda att prova och besöka, om du får möjlighet.

Det moderna vinlandet Spanien står för såväl tradition som innovation

Chardonnayliknande, eleganta, vita viner av godello framställs i hela Galicien men främst i Valdeorras. Området har fått sitt namn, gulddalen, av att man en gång i tiden upptäckte guld i området.

Adega Algueira och Guímaro är ytterligare två intressanta producenter från Ribeira Sacra. Här odlas mencía till kryddiga, mörkt fruktiga och strama röda viner. Mest känd är mencía från Bierzo som gränsar till Valdeorras i Galicien, men hör till provinsen Kastilien-Léon. Stilmässigt kompletterar mencía de franska druvsorterna cabernet franc och syrah, med likheter i både arom och struktur.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons