ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Hösten 2020 vandrade kronprinsessan Victoria och prins Daniel i den 47 kilometer långa Jämtlandstriangeln.
Hösten 2020 vandrade kronprinsessan Victoria och prins Daniel i den 47 kilometer långa Jämtlandstriangeln. Foto: Kungl. Hovstaterna

Är Sverige redo för en ”woke” monarki?

Det svenska kungahuset vill vara en enande kraft i det svenska samhället. Men är det riskfritt för en institution som inte får vara politisk att engagera sig i corona, metoo och hbtq-frågor?

Josefin de Gregorio
Publicerad

Den 21 december 2020 sänds traditionsenligt ”Året med kungafamiljen” i SVT, men redan några dagar tidigare väljer man att sprida sprängstoffet. Kung Carl XVI Gustafs uttalande ”Jag anser att vi har misslyckats” – som anspelar på de många svenskar som har avlidit i corona – blir snabbt en världsnyhet. Och det är inte enda gången under pandemin som den svenska monarkin har tagit chansen att visa samhällsengagemang.

Prinsessan Sofia har arbetat som volontär vid Sophiahemmet i Stockholm. Victoria och Daniel ställde in den traditionsenliga sportlovsresan. Nyligen skrev DN:s Lisa Magnusson: ”Under pandemin har kronprinsessan Victoria blivit den ledare politikerna borde vara”. Sammantaget kan coronaåret ses som något av en pr-succé för kungahuset. 

Laddar…